Francuski krumpir na hrvatski način

2013

Sastojci

  • 1 pakiranje kranjske kobasice
  • 1kg krumpira
  • 6 jaja
  • 175ml mlijeka
  • 150ml kiselog vrhnja
  • 10dkg sira edamera
  • žlica maslaca
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • sol i papar
5 Srpanj 2013, Komentari: Comments Off on Francuski krumpir na hrvatski način

Francuski, gratinirani krumpir je u svojoj originalnoj verziji bezmesni prilog. U Hrvatskoj smo ga malo 'podebljali' ukusnom kobasicom i pretvorili u generacijama popularno glavno jelo.

Krumpir operite i skuhajte s korom u slanoj vodi. Kada je kuhan, ocijedite ga i ogulite te narežite na deblje ploške.

Jaja skuhajte ‘na tvrdo’, ohladite, oljuštite i također narežite na ploške. Ako koristite kranjsku kobasicu sa sirom, kratko je prokuhajte kako bi sir u kobasici omekšao te da bi kobasica postala sočnija. Narežite je na kolutove.

Posudu za pečenje premažite maslacem, poredajte red krumpira pa red kuhanih jaja te red kobasica. Na kraj dolazi red krumpira koji ćete preliti tzv. Royal umakom. Umutite mlijeko, vrhnje i jaja, posolite i dodajte prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića. Prelijte preko krumpira te naribajte sir.

Prekrijte folijom te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 30 minuta, a potom uklonite foliju kako bi gornji sloj krumpira lijepo zapekao. Pecite još 10 -15 minuta.

Izvadite krumpir iz pećnice i prije posluživanja pustite da se malo ohladi. Ako vam se jelo u ovom trenutku čini ‘vodenasto’, ne brinite. Svi sastojci će se ‘stisnuti’ čim se krumpir malo ohladi.

Vezani članci