Pršut, kobasice i jaja, tako se radi fritaja!

2015

Sastojci

  • 2 kobasice Debrecinke
  • 4 jaja
  • 1 žlica svinjske masti
  • sol, svježe mljeveni papar
  • po želji malo crvene paprike u prahu
  • nasjeckani peršin ili vlasac za posipanje
30 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Pršut, kobasice i jaja, tako se radi fritaja!

Umućena jaja, kajgana ili fritaja je jednostavno i brzo gotovo jelo. U posljednje vrijeme, u trendu povratka jednostavnoj hrani, fritaji raste popularnost.

Zbog njihove sveopće dostupnosti, raznovrsne primjene, jednostavne pripreme i okusa, a posebno zbog hranjive vrijednosti, jaja su omiljena i bez njih je danas kuhanje nezamislivo.

Odlična su opcija za doručak, a fritaja vam može poslužiti i kao brzinska večera. Ovo je jedno od onih jela koja podnose raznolike namirnice i varijacije.

Često se poslužuje u toplijem dijelu godine, naročito u proljeće kad bujaju mnoge biljke poput divljih šparoga, hmelja, cikorije, rajčica, svježih mladica češnjaka i začina koji se mogu dodati jajima.

Tijekom čitave godine fritaja se može spremati s pršutom, slaninom, pečenim mesom koje vam je ostalo od ručka ili večere, gljivama, kobasicama, sirom, morskim plodovima pa čak i tjesteninom. Izbor ovisi o vašem ukusu te o trenutnom stanju u hladnjaku.

Prvo ispecite dodatke, a potom jaja

U većini kombinacija, najprije se na vrućoj masnoći preprži dodatak, a tek kasnije ubace umućena jaja. Česte su varijante fritaja sa šparogama, ili lukom, kobasicama i pršutom. Luk i kobasice možete direktno pržiti na tavi, pa dodati jaja, dok je pršut najbolje prethodno ne pržiti, već stavite u umućena jaja. Na taj način ćete izbjeći da postane preslan i žilav.

Fritaje odlično podnose začine i dodatke, poput svježeg bosiljka, papra, vlasca, parmezana, muškatnog oraščića, kadulje, dok sa soli trebate paziti jer su brojni dodaci, poput pršuta, slanine i kobasica, slani sami po sebi.

kajgana-fritaja-kobasice

Poput sastojaka, i omjeri su uglavnom proizvoljni. Želite li veliku fritaju, trebat će vam otprilike 12 jaja i tava promjera 30 cm. Ove vam mjere mogu poslužiti za orijentaciju, a količinu jaja možete odrediti i prema prosjeku od dva jaja po svakom ukućanu.

Osim klasično na štednjaku, fritaja se može pripremiti i u pećnici. Pritom treba biti oprezan jer je u pećnici gotova već za četiri minute.

Pri pripremi je posebno potrebno paziti na vrijeme, jaja trebaju ostati ostanu sočna, što znači da ne smiju previše koagulirati kako fritaja ne bi bila presuha.

Čim jaja ulijete u tavu, dobro je protresite da se rasporede. Prije nego ih izlijete u tavu, jaja možete kratko mutiti jer će tako jelo biti prozračnije i bujnije.

Svježe namirnice, kvalitetna fritaja

Želite li jajima duže održati postojanost i svježinu, složite ih u hladnjaku okrenute širim dijelom prema gore.

Jesu li jaja dovoljno svježa, možete provjeriti pomoću jednostavnog trika – stavite jaje u posudu s vodom i promatrajte njegovo ‘ponašanje’.

svjeze-jaje

Što je jaje starije, to će više izranjati na površinu. Vrlo svježa jaja potonut će vodoravno na dno posude. Jaja stara dva tjedna okomito će stajati u vodi sa zaobljenim krajem okrenutim prema gore. Stara jaja plutat će na površini vode.

Pripremite ukusnu fritaju s Debrecinkama

Rastopite mast na većoj tavi. Na tome pet minuta pržite kobasice koje ste zarezali po površini. Izvadite ih i narežite na komadiće.

Jaja umutite i posolite pa dodajte kobasice. Sve skupa izlijte na tavu na mast na kojoj su se pekle kobasice i lagano promiješajte. Pecite kratko, tek nekoliko minuta, kako jaja ne bi bila suha.

Odmah poslužite posipano začinskim biljem.

Vezani članci