Good Food Talks: Meni aplikacija za slijepe

2013
1 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Good Food Talks: Meni aplikacija za slijepe

Aplikacija Good Food Talks omogućuje slijepim i slabovidnim osobama čitanje menija u restoranu te im olakšava odabir i naručivanje hrane.

Good Food Talks je mobilna aplikacija koja slijepim, slabovidnim i svim ostalim osobama s oštećenjem vida omogućuje da bez previše muke i gnjavaže pročitaju meni u restoranu i naruče hranu bez da moraju ‘žicati’ nekoga da im pročita ponudu. Matthew Wadsworth, slijepi poduzetnik i glazbenik iz Velike Britanije, razvio je aplikaciju kao rješenje problema koji ga je dugo vremena mučio.

Danas u Velikoj Britaniji mnogi restorani koriste Good Food Talks aplikaciju i pomažu slijepim, slabovidnim i osobama s oštećenjem vida da lakše odaberu svoj ručak i večeru.

Aplikacija je kompatibilna s većinom pametnih telefona na tržištu, a iskorištava tri opcije koje tehnologija pametnih telefona nudi. Prva je ‘voice-over’, odnosno čitanje na glas rečenica s menija. Druga je inverzija boja za lakše čitanje, a treća opcija je zumiranje za veći prikaz slova i fotografija.

Sve što restorani trebaju napraviti je poslati svoj meni administratorima Good Food Talks aplikacije, koji će je unijeti u svoj sustav. Korisnici aplikacije mogu pronaći koji restorani u blizini imaju menije integrirane kroz aplikaciju ili odabrati restoran u kojem se već nalaze. Potom će, ovisno o vrsti oštećenja vida, odabrati koja im opcija najbolje odgovara.

Korištenje aplikacije je besplatno, dok restorani plaćaju nekoliko funti godišnje pretplate. Sam proces aplikacije restorana je izuzetno jednostavan i brz, a u konačnici olakšava čitanje menija za 1,5 milijuna Britanaca koji imaju poteškoće s vidom.

Poznati britanski lanac restorana Carluccio’s je prvi koji je implementirao Good Food Talks aplikaciju i ponudio svojim gostima ovu opciju. Vlasnik lanca restorana Simon Kossoff kaže kako je apsolutno oduševljen idejom jer je prvo kvalitetno rješenje problema s kojim se oduvijek susreću. Pomaže im u poslu, a osobama s oštećenjem vida pomaže u socijalnoj integraciji i olakšava im društveni život.

Vezani članci