×
×
Goveđi jezik: Delicija o kojoj se sve više priča
Mesne lekcije

Goveđi jezik: Delicija o kojoj se sve više priča

Većina Amerikanaca smatra odbojnim jesti manje privlačne dijelove mesa goveda, kao što su iznutrice, dok Japan trese izuzetna potražnja za – goveđim jezikom.

Goveđi jezik se suštinski smatra hranom siromašnih ljudi, ubraja se u otpadne organe i klasificira se u skupinu iznutrica te je dugo vremena bio ignoriran, konkretno od strane bogatih ljudi. Iako je goveđi jezik nešto teže očistiti i pripremiti, ljubitelji i znalci tvrde kako se radi o spektakularnom komadu mesa. Ispod hrskavičastih okusnih bradavica i srebrno – sivog sloja kože nalazi se mekano i sočno meso suptilnog okusa.

Iako su Amerikanci drugi na listi naroda u svijetu po količini pojedene govedine (prvi su, iznenađujuće, žitelji Luksemburga), čini se kako im je ideja konzumacije goveđeg jezika izuzetno odbojna. Nemoguće ga je naći na policama supermarketa u SAD-u, a još rjeđe na menijima restorana.

Nekome smeće, drugome blago

Japan je dijametralno suprotna priča. Tamo se najčešće jedu svinjetina, piletina i morski plodovi dok je govedina na dnu ljestvice. No postoji jedan dio govedine za kojim su Japanci naprosto ludi. Shvatili ste, radi se o goveđem jeziku.

govedji-jezik-detalj
Goveđi jezik sa žara

Otkako je uklonjena zabrana uvoza američke govedine u Japan, potražnja i uvoz goveđeg jezika iz SAD-a povećali su se za 150 posto.

Glavno odredište goveđih jezika je Sendai, grad na sjeveroistoku Japana koji ima oko milijun stanovnika i preko stotinu restorana specijaliziranih za pripremu goveđeg jezika ili, kako ga tamo zovu, gyutan.

Deseci specijaliteta od goveđeg jezika

U Sendaiju će vam ponuditi više desetaka jela pripremljenih s ovim komadom mesa, a neki od njih su prženi jezik, tofu u umaku od goveđeg jezika, jezik pečen na roštilju, kobasicu od jezika, salatu ili gulaš od jezika i tradicionalni shabu shabu – tanko rezani kuhani jezik.

Ono što Amerikanci ne žele jesti, u japanskom lancu restorana Kisuke prodaje se dnevno preko 1500 komada. Svi goveđi jezici uvezeni su iz SAD-a.

govedji-jezik-brusnice
Goveđi jezik u umaku od brusnica

Goveđi jezik se priprema i u nekim restoranima brze hrane tako da ga možete pojesti u sendviču. Sladoled od goveđeg jezika je možda korak predaleko u sferu pretjerivanja dok se čips od krumpira s okusom goveđeg jezika očekuje na japanskom tržištu tijekom ove godine.

No Japanci nisu jedini koji su prepoznali vrijednost ove iznutrice. Naime, potražnja je porasla i u Meksiku gdje goveđi jezik pripremaju višesatnim kuhanjem i poslužuju u tradicionalnim tacosima.

Vole li Hrvati goveđi jezik

Ono što neki narodi otkrivaju tek ovih dana, Hrvati znaju od pamtivjeka pa tako Prva Hrvatska kuharica iz 1876. donosi nekoliko zanimljivih recepata za pripremanje goveđeg jezika u vinu i umaku od grožđica ili skuhanog u juhi pa potom prelivenog umakom od šipka.

U Dalmaciji je osobito poznat samaštrani goveđi jezik koji se tradicionalno poslužuje kao hladni narezak za Božić i Novu godinu.