Govedina Stroganoff: Okus ruske misterije

2013

Sastojci

  • 1kg govedine (od buta)
  • 10 - 15 zrna pimenta (jamajkanski papar)
  • 115g maslaca
  • sol
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
4 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Govedina Stroganoff: Okus ruske misterije

Recept za specijalitet od mekane govedine u kremastom umaku obavijen je mnogim misterijama i legendama koje su povezane s ruskom obitelji Stroganov. Koliko legendi, toliko i recepata za govedinu Stroganoff.

Postoje brojne legende koje se vežu za nastanak ovog popularnog ruskog jela. Jedna kaže kako je jelo izmislio Charles Brière 1891. godine u Sankt Peterburgu. Brière je bio kuhar koji je radio za grofa Pavela Aleksandrovića Stroganova te je navodno te godine poslao recept za govedinu Stroganoff u magazin ‘l’Art Culinaire’. U svojoj verziji recepta, Brière je koristio luk.

Druga legenda kaže da je jelo izmislio nepoznati kuhar za grofa Grigorija Stroganova (1770 – 1857) koji je izgubio zube i nije mogao žvakati meso.

Govedina Stroganoff je vjerojatno samo malo ‘ispoliranija’ verzija sličnih, već postojećih recepata. Jedan od njih se pojavio 1871. godine u kuharici klasične ruske kuhinje Elene Molokhovets u kojoj se recept bazira na mesnom temeljcu. Njen recept nije uključivao gljive ni luk.

Stroganoff je bilo veoma popularno jelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Očito je da postoje razne varijacije ovog jela koje se razlikuju u sastojcima koji se koriste i finesama pripremanja.

Nudimo vam recept ranije spomenute Elene Molokhovets iz njene kuharice ‘A gift to young housewives’ (Indiana University Press, 1998).

Priprema:

Dva sata prije serviranja jela narežite govedinu na kockice i začinite solju i malo pimenta.

Zamiješajte 30 g maslaca i 1 žlicu brašna, kratko popržite i razrijedite s 2 šalice temeljca, žličicom senfa i malo papra.

Promiješajte, zakuhajte i procijedite umak. Dodajte 2 žličice kiselog vrhnja (pavlake) prije serviranja.

Govedinu popržite na maslacu, a zatim je dodajte u umak, sve zajedno zakuhajte i poslužite.

Vezani članci