Gulaš top: Mobilna kuhinja za ratne kuhare

2014
7 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Gulaš top: Mobilna kuhinja za ratne kuhare

'Die Gulaschkanone', mobilna kuhinja, ime je dobila zbog izgleda koji podsjeća na top te zbog gulaša koji je u njoj najčešće pripreman.

Početkom 20. stoljeća, Karl Rudolf Fissler, Nijemac iz Idar-Obersteina, izumio je i napravio prvu mobilnu kuhinju namijenjenu ratnim vremenima i upotrebi na fronti. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, njemački su vojnici koncept mobilne kuhinje koju su isprva vukli konji, a potom motorizirana vozila, objeručke prihvatili.

‘Die Gulaschkanone’ mobilna kuhinja odnosno ‘gulaš top’ ime je dobila po dvije stvari; po topu (kanone) jer izgledom i isturenim dimnjakom više podsjeća na kakvu ratnu artiljeriju nego na mirnodopsku, praktičnu kuhinju. Za vrijeme Prvog svjetskog rata najčešće su u njoj pripremali popularno mađarsko jelo, poznato i prihvaćeno i u našim krajevima – gulaš.

Osim gulaša, u ‘topu’ su pripremane razne vrste juha, povrća, leća, grahorica i drugih sastojaka koji su bili jeftini i praktični za prijevoz. Obzirom da je namijena ove kuhinje bila za ratnu frontu, rijetko kad se u njoj pripremalo neko ‘ozbiljnije’ meso, a u trenucima nestašice, poslužile su sve male životinje na koje su vojnici naišli na fronti.

gulas-top-2

Gulaš-top je dizajniran kao praktično rješenje za brzo kuhanje, a moglo se koristiti što god je ‘gorilo’, od drva, ugljena, ulja. Jedan od glavnih razloga zašto su gulaš-topovi bili omiljeni na ratištu je njegova upotrebljivost za kuhanje kave i čajeva. Uz ovakvu mobilnu kuhinju dolazili su, naravno, kuhari čija se hrabrost mjerila time koliko blizu prve ratne crte postavljaju svoju mobilnu kuhinju i pripremaju hranu i napitke za ostale vojnike.

Danas je ‘gulaš-top’ svojevrsni kultni artefakt koji se još uvijek može pronaći u funkcionalnom obliku u nekim krajevima Njemačke, a i dalje ga koriste vatrogasci i humanitarne organizacije poput Crvenog križa, kako bi ‘na licu mjesta’ mogli pripremiti i poslužiti hranu i tople napitke za one najpotrebitije.

‘Gulaš-top’ se često može vidjeti i na rock koncertima i festivalima gdje se iz njega poslužuje jeftini gulaš za ogladnjele posjetitelje.

(Izvor: Huffingtonpost.com

Vezani članci