Još jedno kultno jelo američkog juga, kojem je teško utvrditi porijeklo imena, ali i autorstvo. Poput jambalaye i uz pomoć dalekog pretka paelle, nastao je miješanjem kultura i kuhinja.
Kao i navedena jela, karakterizira ga miješanje morskih i kontinentalnih sastojaka s povrćem, a kako pritom nema strogih pravila, takva su jela idealna za improvizacije s onim što trenutno imate u hladnjaku ili kreiranje omiljenih kombinacija.
No, izvorni gumbo ipak posjeduje jednu karakteristiku, a to je dark roux, svojevrsna zaprška, u ovom obliku netipična za našu kuhinju. Kako i dark roux, kao i sve zaprške ima tendenciju zagorjeti, a za pripremu iziskuje nekih pola sata nepodijeljene pažnje, dobro je da sve sastojke za gumbo pripremite, očistite i nasjeckate ranije i imate spremne.
Još jedna karakteristika gumba, specifična je andaloui kobasica, koju možete zamijeniti chorizo ili nekom drugom ljutom kobasicom. Umjesto piletine, korištene u ovom receptu, slobodno upotrijebite bilo koje drugo meso ili gumbo napravite samo s kobasicom.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso narežite na manje komade, kobasice na šnite. Povrće (paprike, celer i luk) očistite pa narežite na manje kockice. Ako ste uspjeli pronaći bamiju ili okru, narežite je na ploške. Češnjak protisnite.
- Pripremite kreolsku mješavinu začina - pomiješajte po pola žličice češnjaka i luka u prahu, sušenog origana, bosiljka i timijana, po četvrtinu crnog i bijelog papra, četvrtinu žličice kajenske paprike, žličicu i pol crvene mljevene paprike, a ako imate dodajte i malo dimljene crvene paprike i žličicu soli.
- U posudi debljeg dna ugrijte ulje ili mast, ali pazite da ne počne dimiti. Postepeno dodajte brašno i neprestano miješajte. U početku s pjenjačom da izbjegnete stvaranje grudica, a zatim nastavite kuhačom. Neprestano miješajući pržite brašno dvadesetak minuta, dok ne postane tamno i poprimi orašasti miris. Pazite da vam pritom ne zagori.
- Kad je zaprška dobila željenu boju, dodajte svo nasjeckano povrće, dobro promiješajte i pržite idućih 10-15 minuta da povrće omekša. Dodajte kobasice, pelate ili rajčice, mješavinu začina, sol, svježe mljeveni papar i protisnuti češnjak pa kuhajte idućih 5-10 minuta.
- Zatim postepeno ulijte temeljac, neprestano miješajući, da dobijete srednje gustu smjesu kojoj dodajte nasjeckano meso i lovorov list. Pričekajte da ponovo zakuha, a zatim smanjite temperaturu kuhanja da jelo samo lagano kuha i kuhajte, povremeno miješajući idućih 10-15 minuta.
- Ako ste odlučili dodati i repove rakova ili neke druge morske plodove, učinite do zadnjih pet minuta, da vam se ne raskuhaju. Po potrebi dotjerajte okus solju i svježe mljevenim paprom.
- Servirajte uz kuhanu rižu posutu sjeckanim zelenim dijelom mladog luka i salatu. Po želji, dodajte još nekog ljutog umaka.