Gurmanski sindrom: Strast prema hrani

2013
17 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Gurmanski sindrom: Strast prema hrani

Volite jesti finu hranu i možda se čak malo opsjednuti hranom? Smatrate se 'gastro hedonistom'? Možda bolujete od gurmanskog sindroma!

Gourmand sindrom ili gurmanski sindrom relativno je novi i benigni poremećaj ishrane koji je povezan s ozljedom ili oštećenjem čeonog režnja mozga, primjerice usred traume, nesreće ili pojavom tumora.

Ljudi s ovim sindromom razviju opsesiju hranom i preferiraju jako fina, gurmanska jela. Gurmanski sindrom karakterizira opsesivan fokus na jedenje te razmišljanje, pričanje i pisanje o finoj hrani. Poremećaj su prvi put opisali švicarski autori Regard i Landis u časopisu Neurology krajem devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ljudi koji boluju od gurmanskog sindroma nemaju pojačan osjet okusa ili mirisa koji im ‘pomaže’ da više uživaju u hrani. Novo španjolsko istraživanje otkrilo je da neki ‘gurmani’ ne prepoznaju izraz gađenja na licima drugih ljudi.

‘Gurmani’ ne samo da vole jesti i razmišljati o hrani, već im zadovoljstvo pričinja cjelokupni proces kupovine i pripreme, te aranžiranje i konzumiranje hrane koja ih začudo – ne deblja! Iako neprestano žude za hranom i jedu je u većim količinama u odnosu na ostale ljude, ‘gurmani’ nisu bulimični, ne koriste laksative niti podliježu patološkim metodama mršavljenja.

Rijetka bolest

Gourmandov sindrom je veoma rijedak, do 2011. godine prijavljeno je 34 slučaja u svijetu i čini se da ih novonastalo stanje previše ne zabrinjava. Dapače, neki od oboljelih su upravo zbog ove benigne bolesti promijenili svoje zanimanje!

Najpoznatiji slučaj je svakako pacijent iz Švicarske koji je nakon moždanog udara obolio od gurmanskog sindroma te napustio svoj posao političkog novinara i postao – gastro kolumnist.

Vezani članci