Japanke jedu hamburgere 'poskrivećki'

2013
24 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Japanke jedu hamburgere ‘poskrivećki’

Žene koje jako otvaraju usta, u Japanu se smatraju nekulturnima. Lanac brze hrane koji prodaje hamburgere uspješno je doskočio ovom problemu.

U Japanu se smatra izuzetno nepristojnim ako osoba prejako otvori usta u javnosti, a posebice mlada žena. Mala i skromna usta, tzv. ‘ochobo’ je privlačan izgled za Japanku, tradicija koji se njeguje stoljećima. Stoga, ako ste do sada mislili da se Japanke smiju prekrivajući usta rukom samo zato jer je to simpatično i ženstveno, pogriješili ste.

Ovaj društveni tabu zadao je pravu glavobolju japanskom lancu hamburgera ‘Freshness Burger’ i njihovom velikom klasičnom hamburgeru kojeg su žene izbjegavale kupovati. Naime, kako bi ga zagrizle, pripadnice nježnijeg spola morale su pritom jako otvoriti usta što se smatralo nepristojnim ponašanjem.

liberation-wrapper-burger

Rješenje ovog problema pojavilo se u obliku omota za hamburger, zvanog ‘Liberation Wrapper’ (‘oslobađajući omot’), koji prekriva usta žena dok nesputano jedu veliki hamburger. Na omotu se nalazi print donjeg dijela ženskog lica (brade i zatvorenih usana) koji daje privid da se ženska osoba simpatično smješka dok zapravo jede svoj obrok.

Dok su reakcije na ovo idejno rješenje i općenito ovaj japanski tabu podijeljene (primjerice, zašto ne postoji omot i za muškarce), ‘Freshness Burger’ zadovoljno trlja ruke jer je nakon uvođenja ovog omota prodaja klasičnog (velikog) hamburgera ženama porasla za vrtoglavih 213%!

Japanke su presretne ovim ‘izumom’ koji je napravio malu revoluciju u njihovim navikama jedenja. Kažu, više nije nemoguće pojesti hamburger na prvom spoju.

Vezani članci