Hrana budućnosti: Hamburgeri od insekata

2013
8 Siječanj 2013, Komentari: 1

Prema tvrdnjama Dr. Morgaine Gaye, već u sljedećih pet godina jest ćemo 'bug-burgere', odnosno meso od insekata!

Za kulture poput naše, navikle na prehranu koja uključuje svinjetinu i govedinu, pojam mesa najčešće označava odrezak, šniclu, kobasicu i sl. Insekti, pauci, zmije – oduvijek su nam bili strani i nešto o čemu povremeno čitamo, gledamo na TV-u ili nam prepričavaju prijatelji koji su se netom vratili s puta iz istočnih zemalja. No, ako je vjerovati tvrdnjama futurologinje koja se bavi predviđanjima vezanima uz hranu, već u sljedećih pet godina jest ćemo ‘bug-burgere’, odnosno hamburgere koji u sebi sadrže ‘meso’ insekata.

Poznata je činjenica da su insekti odličan izvor proteina te da je njihova prehrambena vrijednost izuzetno visoka. Procjena je kako na Zemlji postoji 1400 vrsta jestivih insekata. Obzirom da je cijena njihova ‘uzgoja’ izuzetno niska te zdrava za okoliš (nema CO2 kojeg, primjerice, krave ispuštaju u atmosferu), futurolozi se slažu kako će upravo insekti zamijeniti klasično meso.

hamburgeri-od-insekata

Insekti – zamjena za ‘klasično’ meso?

Ali ne na način na koji ste, poput nas, vjerojatno isprva zamislili. Insekti bi se uzgajali na ‘mini farmama’ i neki ih već sad zovu ‘mini-stoka’. Cvrčci i skakavci bi se ‘samljeli’ i bili dodatak postojećem mesu, odnosno s vremenom bi se smjesa od samljevenih insekata koristila kao – pljeskavica.

Da je takva stvarnost koju predviđa Dr. Gaye itekako moguća, svjedoči i podatak kako Nizozemska vlada ulože velik novac u istraživanje ovog potencijala. Nizozemci su tako uložili milijun eura u istraživanje i pripremu zakona kojim bi se regulirale ‘farme’ insekata i potaknula proizvodnja.

Gaye tvrdi kako će Zapadnjacima, u odnosu na istočne zemlje gdje je ovakva prehrana dio tradicije, prehrana ‘bug-burgerima’ postati prihvatljiva kad se prihvati naziv ‘mini-stoka’ te kad postanemo svjesni prednosti koje donosi ovakva prehrana.

Bitan čimbenik u cijeloj priči je, naravno, izgled insekata, oko čega budući ‘insektoljupci’ neće trebati brinuti. Samljeveni insekti neće biti bitno drugačiji od bilo kojeg drugog oblika mesa. S istim problemom se trenutno suočavaju i istraživači koji su nedavno sintetizirali prvi umjetni komad mesa. Inicijativa o razvoju mesa ‘iz petrijeve zdjelice’ ipak ne dolazi od ‘ljubitelja životinja’, nego od od NASA-e i sličnih organizacija koje razmišljaju kako će jednog dana prehranjivati astronaute na dugim putovanjima. Meso od insekata jedna je od mogućih budućnosti.

Obzirom na cijene mesa i razvoj pojedinih zemalja, futurolozi poput Dr. Gaye vjeruju kako ćemo hamburgere sa sočnim dodatkom mljevenih insekata jesti već u sljedećih pet do sedam godina.

Vezani članci