Harćo: Začinjena gusta juha od janjetine

2014

Sastojci

  • oko 1 kg janjetine sa kostima
  • 2 dkg maslaca
  • 2 žlice soja umaka
  • 3 žlice suhog vina
  • 1-2 glavice luka
  • 1 mrkva
  • 1-2 krumpira
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 100 ml riže dugog zrna
  • 6-7 češnjeva češnjaka
  • 2 žlice lišća korijandera (sitno sjeckanog)
  • 2 žlice peršina (sitno sjeckanog)
  • crni papar
  • mješavina suhih začina
  • komadić ljute paprike
  • 2 žličice Khmeli suneli* mješavine začina
24 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Harćo: Začinjena gusta juha od janjetine

Harćo je tradicionalna gruzijska mesna juha koja se najčešće priprema od goveđeg mesa uz dodatak riže i velikog broja začina.

Harćo je krepka i bogata juha idealna za hladne zimske dane. Recept za ovo jelo šalje nam Natalia Muradyan.

harco-detalj

Priprema:

Juha se kuha od janjećeg mesa no jednako je ukusna ako se koriste ‘ostaci’ janjetine poput kosti i mesa na kostima.

Juhu treba kuhati u loncu s debelima stijenkama. Ako je nemate, možete je poput mene kuhati u velikoj tavi s debelim stijenkama, a završiti kuhanje u običnom loncu.

U zagrijanu tavu stavite masnoću pa janjetinu. Dodajte malo papra i soli te soja umak i vino pa kuhajte oko 15 minuta povremeno miješajući.

U međuvremenu, pripremite luk tako da ga nerežete na četvrtine i mrkvu koju izrežite na trake.

Mesu dodajte luk, promiješajte i pržiti nekoliko minuta. Potom dodajte mrkvu i ljuti papričicu, pržite par minuta, a zatim poklopite, smanjite vatru i pirjajte oko 15 minuta, povremeno miješajući. Dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i kuhajte oko 5 minuta.

Ulijte litru kipuće vode, kuhajte poklopljeno 30-40 minuta. U lonac ulijte još 2 litre kipuće vode, dodajte sol pa stavite krumpir (narezan na ploške ili po želji) i kuhajte dok ne omekša.

Dodajte rižu, dosolite ako je potrebno pa kuhajte još 20-30 minuta. Pet minuta prije kraja dodajte Khmeli suneli i suhu mješavinu začina te usitnjeni češnjak, peršin i korijander.

*Khmeli suneli je gruzijska mješavina mljevenih začina i sastoji od: 2 žlice sušenog mažurana, 2 žlice sušenog kopra, 2 žlice sušenog čubra, 2 žlice sušene metvice, 2 žlice sušenog peršina, 2 žlice sjemenki korijandera, 1 žlica lišća sušene piskavice, 2 žličice sušenih latica nevena, 1 žličica crnog papra, 1 žličica sjemenki piskavica, 2 lista lovora.

Natalia Muradyan

Vezani članci