Haustor Haus: Sretno mjesto za vege i mesoljupce

2018
8 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Haustor Haus: Sretno mjesto za vege i mesoljupce

Zavucite se u dvorište i otkrijte Haustor Haus - "diner&juice bar" s odličnim burgerima i lazanjama, u kojima su najbolji baš mesni sastojci.

[Napomena autora: Haustor Haus ne radi u periodu od 28.7. do 1.9.2018.]

Pomalo skriven u dvorištu, odnosno haustoru Masarykove 26 u Zagrebu smjestio se Haustor Haus. Primijetili smo da su pokupili ovacije tijekom nedavno održanog festivala Foodbalerka, ali smo ipak pričekali da se euforija smiri i provjerili što nude u samom lokalu.

haustor-haus-02

Objekt je nevelik, u njemu je dvadesetak stolaca, uz jedan veći visoki stol ispred bistroa. Krov iznad unutrašnjeg dijela je pomičan i otvara se kao “šiber” pa nešto više zraka ulazi kroz njega te nije loše rješenje za ljetne dane.

Jedan konobar je posluživao svih šest-sedam stolova, gužva je bila poprilična, no, moramo ga pohvaliti za razinu profesionalnosti, bila je i viša od očekivane. Možda smo se samo navikli da je na ovakvim mjestima usluga često malo ležernija.

Jelovnik za vegetarijance i ljubitelje mesa

Što se ponude tiče, jelovnik od deset jela zasigurno će usrećiti čiste vegetarijance kao i one koji koketiraju i s ribom. Kozice u tempuri, rižoto s kozicama i školjkama, vege lazanje i vege salata, tuna salata te hladna juha od malina i juha od tikvica…

No, ni za mesojede nema tuge. Istina, na jelovniku su bila tek dva mesna jela – lazanje i burger, ali oba izvrsno pripremljena. No, vratimo se na početak.

Ručak smo otvorili s jednom porcijom burrate, koju je podijelilo nas dvoje. Bila nam je odlično predjelo koja funkcionira i kao samostalan lagani obrok.

Tanjur s burratom se, dakako, ne sastoji samo od tog ukusnog sira. Poslužen je uz različite mlade salate, blagu, ali punu okusa kremu od rajčice, parmezan i tostirani brioš (cijena 48 kuna).

Potom smo prešli na meso – lazanje. Razveselio nas je izvrstan teleći ragu s domaćim bešamelom i šalšom, Parmigiano Reggiano sirom uz malu porciju mladih salata sa strane (65 kuna).

Lazanje stižu u malo vreloj posudi i okus im je zaista izvrstan, miljama udaljen od onoga što, nažalost, kod nas najčešće možete pojesti pod nazivom “lasagne bolognese”.

I kad smo pomislili da smo u Zagrebu već vidjeli sve što se od hamburgera vidjeti može, ovaj nas je ugodno iznenadio. Pitat će vas odgovara li vam da je srednje pečen, a odlična pljeskavica od ramsteka i koštane srži stići će vam uz brioš pecivo.

Cijela kombinacija podignuta je aioli umakom s češnjakom i limunovom koricom, mladim salatama, concasseom od rajčice, guacamoleom i stracciatellom (sir). Uz hamburger je poslužen i hrskavi čips od batata, a to nas je jelo koštalo 65 kuna.

Od pića smo na vrući i sparni ljetni dan rado kušali nezašećereni ledeni čaj (18 kn). Čujemo i da su jaki u ponudi smoothieja (nekada je na istoj lokaciji bio bar s takvom ponudom), ali ovaj put se nismo time bavili.

Naziv: Haustor Haus
Vrsta: zalogajnica
Adresa: Masarykova 26/1, Zagreb
Radno vrijeme: pon – sub od 8 do 23 sata
Telefon: 091 112 2215

Vezani članci