Napravite hamburger po receptu E. Hemingwayja

2014
4 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Napravite hamburger po receptu E. Hemingwayja

Za sve ljubitelje Ernesta Hemingwayja i hamburgera, prenosimo piščev autorski recept nastao za vrijeme njegovog života na Kubi.

Ernest Hemingway posvetio je čitave paragrafe svojih romana detaljno opisujući hranu. Slavni pisac je u stvarnom životu bio podjednako strastven prema hrani i specifičan u njenom odabiru i pripremi.

Javnosti su odnedavno u digitaliziranom obliku postala dostupna brojna Ernestova pisma i dokumenti nastali u periodu dok je živio na Kubi, među kojima se nalazi i ovaj recept. Na receptu su vidljive Ernestove rukom pisane napomene, primjerice ‘dodati smjesi mesa za pljeskavicu ribani cheddar sir’.

Prenosimo recept u originalu.

ernest-hemingway-hamburger-recept

Hamburger ‘Divlji zapad’ prema originalnom receptu Ernesta Hemingwaya

Nema razloga zašto bi pljeskavica pečena na tavi morala biti siva, masna, tanka i bezukusna. Možete dodati razne stvari i začine mljevenoj junetini – od mljevenih gljiva, koktel umaka, mljevenog češnjaka i luka, usitnjenih badema, velike žlice indijskog ajvara ili bilo čega što vam je po ukusu.

Papa (nadimak Ernesta Hemingwaya, op.a.) preferira ovu kombinaciju:

450 g mljevene junetine
2 češnja češnjaka (protisnuta)
2 mala zelena luka (mladi luk)
peršin
1 žličica indijskog ajvara (picalilli – pasta od kiselih krastavaca i curryja)
2 žlice kapara
1 žličica kadulje
1/2 žličice Spice Islands Beau Monde začina (celer, luk i sol)
1/2 žličice Spice Islands Mei Yen praha**
sol i papar
1 jaje
1/3 šalice suhog crvenog ili bijelog vina
1 žlica ulja

Usitnite meso vilicom i pospite ga protisnutim češnjakom, sitno sjeckanim lukom i suhim začinima i rukama zamijesite smjesu. Potom je stavite u zamrzivač na 10 – 15 minuta dok postavljate stol i napravite salatu. Mesu dodajte ajvar, kapare i sve ostale sastojke, uključujući vino i ostavite da se marinira još barem desetak minuta.

Rukama oblikujte deblje, sočne pljeskavice. Pljeskavice bi trebale biti debele oko 2,5 cm i mekane teksture, ali ne ‘gnjecave’ tako da se raspadaju. Zagrijte ulje u tavi, smanjite vatru i pecite pljeskavice oko 4 minute. Maknite tavu s vatre, pojačajte je do kraja, okrenite pljeskavice na drugu stranu i vratite tavu na jaku vatru. Pecite pljeskavice minutu, a zatim smanjite vatru i pecite pljeskavice preostale 3 minute. Obje strane pljeskavice bi trebale biti hrskave i smeđe boje dok bi unutrašnjost trebala biti ružičasta i sočna.

** Spice Islands je tvrtka koja proizvodi začine i koja je 2010. godine prestala proizvoditi Mei Yen Powder mješavinu začina. Prema autorici Cheryl Lu – Lien Tan, spomenutu mješavinu možete napraviti sami tako da zamiješate sol, šećer i MSG (monosodium glutamat) u omjerima 9:9:2.

Naslovna fotografija: U.S. National Archives and Records Administration

Vezani članci