Hercegovački japrak: Ljetne sarme sa raštikom

2014

Sastojci

  • 500 g mljevene junetine
  • oko 30 manjih listova raštike
  • 1 veći luk
  • 1 mrkva
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica riže (oko 2 dl)
  • 100 g pancete narezane na sitne kocke
  • 2-3 rajčice
  • 1 žličica soli
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žlice ulja
  • 400 ml sjeckane rajčice, pelata ili pasirane rajčice
  • 1 žlica koncentrata rajčice i
  • 1 žlica oštrog brašna
28 Srpanj 2014, Komentari: Comments Off on Hercegovački japrak: Ljetne sarme sa raštikom

Hercegovački japrak sastoji se od nadjeva umotanog u listove raštike, a podjednako prija kao toplo i hladno jelo, uz pire krumpir ili s kiselim vrhnjem. Izaberite svoju kombinaciju i uživajte u nezaboravnom okusu ove delicije!

Poštujem sezonsku prehranu i kako zimi (u pravilu tek za Božić) pravim sarmu, tako ljeti pravim japrak i šarenu dolmu.

Da biste napravili japrak potrebna vam je raštika (poznata pod nazivima raštan, rašćika, lisnati kelj). Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i to s razlogom – siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima.

Negdje se ovo jelo naziva hercegovački japrak, a negdje sarmice s raštikom. Jelo vuče svoje korijene iz Libanona, Palestine, Sirije.

Okus mesa u raštici je poseban, a japrak možete napraviti s dodatkom suhog mesa. Jesti se može hladno i vruće, s prilogom od pire krumpira ili bez priloga, a možete ga poslužiti uz dodatak kiselog vrhnja. Izaberite svoju kombinaciju i uživajte u ovom nezaboravnom tradicionalnom jelu.

rastika

Priprema:

Raštiku operite, istanjite joj korijen i blanširajte je u kipućoj vodi nekoliko minuta. Ocijedite je, prelijte hladnom vodom pa dobro ocijedite. Razdvojite sve listove i ostavite sa strane.

Luk sitno nasjeckajte, mrkvu naribajte, a bijeli lik protisnite ili sitno nasjeckajte. Sve sastojke pomiješajte sa mljevenom junetinom (po želji možete koristiti miješano mljeveno meso), dodajte rižu (preporuča se korištenje integralne riže) i dobro umijesite smjesu koju potom umotajte u listove raštike na isti način na koji morate sarmu.

Na dno većeg lonca složite nekoliko listova raštike, a na njih posložite pripremljene japračiće. Na njih dodajte pancetu izrezanu na kockice ili suha rebarca, po izboru. Sve prelijte pasiranom rajčicom, sad dodajte i one 2 ili 3 sjeckane svježe rajčice pa pokrijte s još nekoliko listova raštike. Sve opteretite tanjurom, dodajte još vode da prekrije tanjur i kuhajte na laganoj vatri sat i pol vremena.

Žlicu koncentrata rajčice umutite u malo vode i dodajte brašno, posolite i dodajte u japrak pred sam kraj kuhanja pa kuhajte kratko da se saft zgusne.

Snježana Tomić, autorica gastro bloga Vrtaljica

Vezani članci