Hrana kao afrodizijak - što doista utječe na libido?

2014
14 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Hrana kao afrodizijak – što doista utječe na libido?

Oduvijek su se nekoj hrani, nekoj namirnici, pripisivala svojstva afrodizijaka. Hrana i jest afrodizijak i to možda najvažniji.

Valentinovo, dan zaljubljenih. Novokomponirani blagdan kojeg bi se do nedavno sjetio samo neki Valent, Valentin, Valentina, a danas gotovo obaveza.

Ljubav, ta nestalna i teško dokaziva emocija povezana s nezasitnim interesom trgovine. Divno! Lijep primjer kako se ‘ mjesni (engleski) običaj može komercijalizirati i tržišnim mehanizmima pretvoriti u globalni obrazac potrošačke laičke religioznosti.’ napisao je ozbiljan novinar.

Novine su ovih dana pune ljubavi, srčeka i cvjetnih aranžmana. Ali nije to dosta. Treba nam i nešto žešće! A to su neizostavne priče, bajke i pseudo znanstvene teorije popabirčene po bespućima internetske zbiljnosti. Priče o afrodizijacima.

Hrana je najvažniji afrodizijak

Oduvijek su se nekoj hrani, nekoj namirnici, pripisivala svojstva afrodizijaka. Hrana i jest afrodizijak i to možda najvažniji. Gladnom čovjeku zasigurno ne pada napamet zadovoljavati druge potrebe. Karl Marx, zapostavljeni njemački filozof iz devetnaestog stoljeća, napisao je da kako je gladnom čovjeku i najljepša simfonija besmislena. I imao je pravo. Prvo se treba najesti, a onda na simfoniju, ma kakva god bila.

Često je neka hrana bila proglašavana afrodizijakom. Zbog izgleda i sličnosti sa nekim dijelovima ljudskog tijela, ali i zbog visoke cijene i nedostupnosti. Prah roga nosoroga, sušeni tigrov penis i španjolska muha nisu za moju kuhinju.

U antička vremena na popisu afrodizijaka bili su i anis, bosiljak, mrkva, žalfija, pistacija, repa, riječni puževi.

Tartufi su bezobrazno skupi, a i jajastog su oblika. Cijena automatski stvara ozračje ekskluzivnosti i misterije. Pronašli su da tartufi imaju miris sličan svinjskim spolnim hormonima pa zato privlači prasice kojima su se najčešće koristili u pronalaženju tartufa u Francuskoj. Dakle, moguće je da je tartuf afrodizijak, ali za svinje.

Celer? To mi je najveća misterija. Zar vam celer zvuči kao afrodizijak? Tartufi i školjke još koliko-toliko, ali celer? Hajde, molim vas!

Školjke se redovito spominju kao jak afrodizijak. Jedan od razloga bi mogao biti i taj što se iza tvrde, kamene ljušture nalazi slastan zalogaj.

Što doista utječe na libido?

Njegovo veličanstvo – novac, uvijek lebdi tu negdje oko nas. Jasno je da skupa večera uz skupo vino imaju važan utjecaj na libido, ali uostalom kao i krzneni kaput, par tisuća eura ili Jaguar. To stvarno nema veze sa hranom. Ili ima? Veza ljubavi, seksa i želuca jasna je ako prihvatimo da je poslije seksualnog, apetit najjači nagon u čovjeka.

Posljednji zaključci znanosti (The Cambridge World History of Food) kažu da u svijetu hrane i pića jedine tvari koje potencijalno imaju afrodizijačka svojstva su alkoholna pića i to u manjim količinama.

U znanstvenom časopisu Nature iz 1994. Dr. Weil kaže da ‘male količine alkohola mogu dramatično pojačati libido. Kod žena koje imaju nedostatak seksualne želje i zanimanja taj tretman može promijeniti život’.

Davno je napisao Jacobus Theodorus, bavarski liječnik iz 16 st. da pivo od pšenice, weissbier, citiram ‘osnažuje padajući falus i pomaže oslabljenom čovjeku nesposobnom za bračne dužnosti da se ponovno vrati u sedlo’.

Godišnja kvota ljubavničke sreće

Nije da vam želim pokvariti dan zaljubljenih, ali pitam se kao i Inoslav Bešker, nije li to trend : prvosvibanjskim grahom ili misom o Sv. Josipu Radniku apsolvira se godišnja kvota solidarnosti, božićnim ručkom godišnja kvota obiteljske privrženosti, a valentinovskim kermesom godišnja kvota nježne ljubavničke sreće?

A afrodizijaci? Oni su na kraju duge. Zakopani u maloj kutiji pored onog ćupa sa dukatima.

Ps, upozorenje! Tvari koje umanjuju spolnu želju zovu se anafrodizijaci, ružna riječ. Sredstva za potiskivanje spolnog nagona. U anafrodizijake kažu da spadaju salata, kopar i leća. Pa sad pazite!

Vezani članci