Pripremite irski gulaš iz pećnice

2014

Sastojci

  • 1 kg junetine za gulaš
  • 3 velike mrkve
  • 3 srednje velika luka
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 2 šalice goveđeg ili pilećeg temeljca
  • 8 srednje velikih krumpira
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 žlica svježe narezanog peršina
  • 1 žlica svježe narezanog vlasca
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
9 Ožujak 2014, Komentari: Comments Off on Pripremite irski gulaš iz pećnice

Tajna ukusnog irskog gulaša krije se u jednostavnim i svježim namirnicama i dugotrajnom, polaganom kuhanju. Tamno pivo koje ste mislili ubaciti u gulaš radije popijte dok ga pripremate jer mu nije mjesto u originalnom receptu.

Gulaš koji je danas oličenje comfort fooda u prošlosti je bila seljačka hrana za preživljavanje. Lonac za pripremu gulaša punio se najjeftinijim i dostupnim sastojcima, a s obzirom da su Irci najviše uzgajali ovce i krumpir, razumljivo je da se ovaj gulaš nekad pripremao upravo od tih sastojaka.

Ovčetinu  je danas uglavnom zamijenila janjetina i junetina, a dodavanje tamnog piva u kasnijim verzijama irskog gulaša transformirala je ovo seljačko jelo u pravi gurmanski doživljaj.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

Meso narežite na kockice, mrkvu ogulite i narežite na veće komade, luk očistite i narežite na četvrtine, a oguljene krumpire prepolovite.

Zagrijte maslinovo ulje u vatrostalnoj posudi ili pekaču i dodajte junetinu pa je pecite par minuta dok ne dobije smeđu boju sa svih strana. Maknite meso iz pekača, stavite ga sastrane pa dodajte mrkvu i luk i pecite ih par minuta miješajući te ih začinite soli i paprom. Vratite meso u pekač, ulijte goveđi (ili pileći) temeljac i pustite da sve zavrije. Ubacite krumpir i ponovno začinite soli i paprom. Ubacite grančice timijana.

Poklopite pekač i pecite gulaš oko 1,5 do 2 sata u pećnici, sve dok meso nije potpuno mekano. Na kraju dodajte svježe narezan vlasac i peršin.

Recept preuzet iz kuharice Rachel Allen: Irish family food

Vezani članci