Iznutrice obogaćuju jelovnik

2013
14 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Iznutrice obogaćuju jelovnik

Kad se u razgovoru spomenu jela od iznutrica, većina ljudi ne skriva osjećaj gađenja i izraz odbijanja ne znajući da su upravo iznutrice povoljne namirnice kojima je poželjno obogatiti jelovnik.

Iznutrice  (jetrica, bubrezi, pluća, srce, mliječne žlijezde, testisi, slezena, mozak, želudac, timus, jezik i rep) su meso zavidne nutritivne vrijednosti i sastava. Sadrže vitamine B skupine, izvor su proteina te minerala željeza i cinka. Pri kupnji i pripremi iznutrica prednost trebaju imati one od mladih životinja. Bitno je da su iznutrice svježe.

Ne smiju se zamrzavati u ledenici, a od kupnje do pripreme trebalo bi proći najviše 24 sata. Tijekom tog vremena valja ih čuvati u hladnjaku na temperaturi od 8 stupnjeva.

Želudac (tripice ili fileke). Posebno se preporučuju goveđe, jer sadrže veliku količinu proteina (oko 18%) i veoma malu količinu masti (oko 1%). Kako želudac ima dosta vezivnog tkiva, katkad može uzrokovati otežanu probavu. Ipak, mogu ga jesti bolesni od gihta i hiperkolesterolemije, kojima su zabranjene druge iznutrice.

tripice_fileki

Goveđe tripice

Jetrica. Nutritivna vrijednost veća im je i od mišićnog mesa. No, to nije rezultat međusobnog odnosa bjelančevina i masti, nego velike količine minerala i vitamina u jetrici. ‘Rudnik’ su željeza, fosfora, folne kiseline, niacina, riboflavina (vitamina B2), vitamina B12 i vitamina A. Gurmanima su najbolje teleće i svinjske jetrice, ali i gusje od koje se priprema pašteta.

pasteta_guska

Pašteta od guščje jetrice

Srce. Zbog nepcu ugodna okusa, čvrste i pomalo žilave konzistencije tu iznutricu mnogi više vole jesti i od jetrice. Dobar je izvor proteina, niacina, riboflavina, vitamina B12, željeza i nešto manje cinka.

piletina_srce

Ražnjići s grilanim pilećim srcima

Bubrezi. Sadrže visoko vrijedne vitamine poput kobalamina 12, niacina, riboflavina, vitamina A, folne kiseline te cinka od minerala. Noć prije pripreme treba ih držati uronjene u mlijeko.

iznutrice_gulas

Gulaš od goveđih bubrega i jetrica

Mozak. Lako probavljiva namirnica koju prije pripreme treba očistiti od žilica. U našim se mesnicama najviše nudi juneći i goveđi mozak, a najboljeg su okusa janjeći i teleći. Sadrži fosfolipide, minerale kalij, fosfor, natrij i željezo, te nešto manje proteina. Nedostatak mu je visok sadržaj kolesterola i purina pa je potrebna umjerenost pri konzumiranju.

govedji_mozak

Prženi goveđi mozak s koprom i šampinjonima

Vezani članci