J. Child: Dugo sam živjela zbog crvenog mesa i gina

2013
15 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za J. Child: Dugo sam živjela zbog crvenog mesa i gina

Julia Child, slavna američka kuharica po kojoj je snimljen film 'Julie&Julija' 2009. godine, rođena je 15. kolovoza 1912. godine. Danas bi imala 101 godinu.

Najpoznatija po tome što je američkim kućanicama približila svijet francuske kuhinje debitantantskom kuharicom „Mastering the Art of French Cooking“ , Child je godinama učila kuhanju cijelu naciju u televizijskoj emisiji The French Chef. Danas se to možda ne čini kao velik podvig, obzirom na toliku količinu emisija o kuhanju, no Julia Child bila je posebna.

Zanimljivo je da je počela je kuhati nakon što je prešla 30. godinu života, što je u onom doba bilo prilično nezamislivo za ženu, no jednom kad ju je krenulo, njezin svijet kuhanja nije mogao stati. Prvu kuharicu izdala je 1961. godine, da bi sljedeće godine oduševila Amerikance i svojim umijećem prezentiranja jela. Naime, gostujući u jednoj emisiji u kojoj je predstavljala svoju knjigu, ispred malih ekrana napravila je omlet na tako zabavan način da je već sljedeće godine, po zahtjevu publike, dobila vlastitu emisiju!

Njezini recepti i citati naširoko su poznati, no ima li nekih stvari koje javnost tek može doznati o njoj? Možda ne, no mi smo za vas pronašli 10 stvari koje su simpatične za znati:

  1.  Julia Child rođena je kao Julia McWilliams.
  2. Julia Child bila je visoka 188 centimetara!
  3. Željela je postati košarkašica, no uprava fakulteta kojeg je pohađala promijenilaje pravila (izbacili su startno bacanje lopte, tzv. jump ball , kada sudac baca loptu između dva suparnička igrača koji se skokom bore za loptu), kako Child ne bi imala veliku prednost. Julia Child kasnije je izjavila kako nije bila toliko dobra u drugim stvarima u vezi košarke.
  4.  Na fakultetu je pisala kratke priče, a nakon diplome pisala je marketinške poruke za jednu trgovinu namještajem.
  5. Na početku Drugoj svjetskog rata, vojska ju je odbila primiti u svoje redove zbog njezine visine, no primljena je u OSS (Office of Strategic Services) iz kojeg će kasnije izrasti CIA.
  6.  Bila je asistent istraživanja u odjelu za TOP tajne OSS-a i imala je pristup svim tajnim dokumentima.
  7.  Dok je radila za OSS, pomogla je razviti sustav za odbijanje morskih pasa, to je bilo od velikog značaja u Drugom svjetskom ratu. Podvodne bombe namijenjenje Nijemcima privlačile su morske pse koji bi se nekad sudarala s njima i izazvali preuranjenje eksplozije.
  8.  260 kilograma maslaca korišteno je u njezinoj emisiji “Baking with Julia.” („Kuhajte s Julijom“)
  9. Julia Child rekla je da je za njezinu dugovječnost zasluženo „crveno meso i gin“. Umrla je dva dana nakon proslave 92. rođendana
  10.  Bila je prva žena koja je upisana u Kuću slavnih Američkog kulinarskog instituta.

Julia Child izvrsna je žena, s izvrsnim životopisom i naslijeđem iza sebe, a ako još niste nikad čuli za nju, krenite istraživati njezine recepte. Ima ih samo 3700!

 

Vezani članci