Janjetina 'I sapori del Mediterraneo'

2014
Volim meso Volim meso

Sastojci

  • 2 kg janjetine
  • 1,5 kg krumpira
  • 3-4 mrkve
  • korijen celera
  • 1 glavica luka
  • sol, papar, suha mješavina začina
  • grančica ružmarina
  • listići kadulje i timijana
  • bijelo vino
  • Za marinadu:
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 2 žlice aceto balsamica
  • 2 žlice soka od limuna ili limete
  • 1 žlica sjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica ružmarina
  • 1 žlica senfa
  • češnjak
  • par listića metvice
5 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Janjetina ‘I sapori del Mediterraneo’

Doslovno prevedeno, ovo je recept za janjetinu s okusom Mediterana. Pečena u pećnici, za njenu mekoću, podatnost i jedinstven okus prvenstveno je 'zaslužna' marinada i pregršt začinskih trava.

Nakon ražnja, janjetina se najčešće priprema u pećnici uz dodatak krumpira, a začini i marinade kojima se oplemenjuje ovo meso su šarolike. Isprobajte ovu mediteransku verziju koja je doslovno za ‘prste polizati’.

janjetina-i-saporo-del-mediteranneo-detalj

Priprema:

Janjetinu razrežite, operite i posolite. Pripremite marinadu od 2 dl maslinovog ulja, 2 žlice aceto balsamico, 2 žlice soka od limuna ili limete, 1 žlice nasjeckanog peršina, 1 žlice narezanih iglica ružmarina, 1 žlice senfa, 3 režnja češnjaka (protisnutog), par listića metvice, malo papra i suhe mješavine začina.

Mješavinom premažite meso i marinirajte na sobnoj temperaturi oko sat vremena ili u hladnjaku preko noći. Zatim stavite u posudu za pečenje premazanu uljem, dodajte narezan krumpir, mrkvu i celer te sve prelijte ostatkom marinade.

Na vrh složite kolutove luka, grančice ružmarina te pospite listićima kadulje i timijana. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko pola sata. Zatim okrenite meso i povrće, podlijte vodom i bijelim vinom te pecite još 40-tak minuta.

Ksenija Gortan

Vezani članci