Isprobajte 5 jela inspiriranih Danom sv. Patrika

2014
14 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Isprobajte 5 jela inspiriranih Danom sv. Patrika

Za pripremu finog jela nije vam potreban poseban praznik, blagdan ili nekakav treći izgovor. Irski tradicionalni praznik Dan svetog Patrika iskoristite samo kao inspiraciju za novi omiljeni ručak ili večeru, priliku da isprobate nešto novo.

Djetelina sa četiri lista ne donosi (zapravo) sreću, ali tanjur pun ukusnog gulaša osigurava instant osjećaj sreće kojem svakako nazdravite čašom tamnog piva!

Kliknite na slike i otkrijte recepte za ukusna i ‘konkretna’ irska jela. U slast!

1. Usoljena govedina sa zeljem

usoljena-govedina

Tradicionalno jelo na irski praznik koje ima mnoge varijacije i priloge, ali krumpir i zelje su svakako neizostavni. Slana govedina stvorit će dobru ‘podlogu’ za ispijanje većih količina piva i viskija, a zelje ‘spasiti’ one koji su popili čašicu previše.

2. Irski gulaš iz pećnice

irski-gulas

Pravi i originalni irski gulaš se ne priprema s pivom, što ga ne čini manje ukusnim. Davno korištenu ovčetinu je danas zamijenila junetina, ali dugo kuhanje, svježe namirnice i pažljiva priprema učinit će ga pravim gastronomskim doživljajem.

3. Gulaš od junetine i tamnog piva

pivski_gulas

Pivo ide uz svako meso, no dodate li ga u meso, ono postaje meko, sočno i aromatično. Pivski gulaš je klasik na listi recepata kojeg svakako morate isprobati.

4. Kobasice za krumpirom i zeljem

kobasica_kupus

Uz govedinu, zelje je sljedeća po popularnosti na ljestvici namirnica za Dan sv. Patrika. Ako više volite domaću dimljenu kobasicu, svakako je uparite sa dinastanim zeljem i pire krumpirom.

5. Krvavice

krvavice-i-kobasice

Black pudding, odnosno kod nas krvavica, sastavni je dio irskog doručka, uz obične kobasice i slaninu. Nije li apsolutno sjajno započeti dan na ovaj način? Tadeja Bjažević vam u ovom receptu otkriva trikove kako najbolje pripremiti krvavice.

Vezani članci