Juneća jetrica u finom umaku

2014
Volim meso Volim meso

Sastojci

  • 600 g juneće jetrice
  • ulje
  • 2 luka srednje veličine
  • ½ praška za pecivo
  • 100 ml vode
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar
  • žličica suhe mješavine začina
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 250 ml vina (koristila sam bijelo)
  • 250 ml vode
22 Kolovoz 2014, Komentari: 1

Jetrice ili volite ili ne volite. No, za one koji ih ne vole jer im se ne sviđa tekstura ili čak i okus, postoji rješenje! Kakvo? Jetrice pripremljene po receptu u nastavku, kojima baš nitko neće odoljeti!

U mojoj obitelji jetricu volim samo ja, no ovog sam puta imala pomoćnika. Kćer obožava isprobavati razne umake pa sam je pozvala na isprobavanje gustoće i okusa juneće jetrice u finom gustom umaku neposredno prije samog kraja kuhanja. Otkrila je da je unutra nekakvo sumnjivo i neobično ‘meso’, ali nisam se na to obazirala.

Moram priznati da smo istog dana potamanile gotovo polovinu količine i to samo s kruhom i žličicom. Eh, sad kad ga više nema mogu joj i reći što je bilo u tanjuru, samo … bojim se da mi zamka idući put neće upaliti.

Od svih vrsta jetrica ova mi je do sada zaista bila najfinija.

jetrica-detalj

Priprema:

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Pržite ga 2-3 minute na malo ulja (bez dodavanja tekućine) dok ne postane staklast. Pospite ga s pola praška za pecivo i prelijte sa 100 ml vode. Luk će se zapjeniti, promiješajte ga i dinstajte desetak minuta dok se tekućina ne reducira.

Sada dodajte jetricu nasjeckanu na kockice ili na tanke duguljaste kvadrate te dva lovorova lista pa dinstajte tridesetak minuta. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i dinstajte desetak minuta pa dodajte preostale sastojke (sol, papar, začine, vino i vodu). Ostavite da kuha oko sat do sat i po uz samo povremeno miješanje.

Gotov umak po želji poslužiti uz pire krumpir, palentu, kuhani krumpir narezan na kockice, a može se konzumirati i bez priloga jer je umak vrlo gust.

Snježana Cetina, autorica gastro bloga Recepti iz moje bilježnice

Vezani članci