Junetina iz tave alla cacciatora

2016

Sastojci

  • (za 4 osobe):
  • 850 g junećih odrezaka od buta
  • 1 veća glavica luka
  • 2 stapke celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 ml bijelog vina
  • 400 ml pasirane rajčice
  • 1 čili papričica (suha ili svježa)
  • grančica svježeg ružmarina
  • par listića svježe kadulje
  • 2-3 lista lovora
  • sol, papar
  • 1 zelena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • maslinovo ulje
13 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Junetina iz tave alla cacciatora

Juneći odresci u finom ljutom umaku s paprikama pun su pogodak i ljeti. Kad vam se ne pali pećnica i kad vam se ne stoji uz lonac, ali vam se jede nešto ukusno.

Sve što vam treba za ovo jelo jest dublja tava s neprijanjajućim dnom, nekoliko junećih odrezaka i svježe sezonsko povrće koje će se pretvoriti u fini umak.

Inspiraciju za umak sam našla u receptu za talijansko jelo „pollo alla cacciatora“ (piletina na lovački način, jedan od klasika domaće talijanske kuhinje), samo što sam ja piletinu zamijenila junetinom i umak dodatno obogatila trakama mesnate paprike.  I zaljutila čili papričicom jer se ljeto i ljutina vole.

Umak je lagan i aromatičan, nije mu potrebno dodavati brašno niti ga zgušnjavati. Po želji ga možete ispasirati ili izmiksati štapnim mikserom.

Ovo se jelo jednostavno sprema, kuha se na laganoj vatri, u dubljoj tavi koju je s vremena na vrijeme samo potrebno dobro protresti.

junetina-alla-cacciatore-detalj

Priprema:

Juneće odreske lagano istucite batom za meso.

Luk i celer narežite na tanke listiće. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i celer te pirjajte 10 minuta. Dodajte protisnuti češnjak, čili papričicu (suhu ili svježu), ružmarin i kadulju, promiješajte te potom dodajte juneće odreske koje lagano popecite po 5 minuta sa svake strane. Zatim dodajte vino i pustite da se sve pirja jedno 10 minuta, odnosno, dok ne ispari alkohol. Potom dodajte listove lovora, posolite, popaprite, zalijte pasiranom rajčicom, dobro protresite tavu pa poklopite i pustite da se pirja 90 minuta na laganoj vatri. Povremeno protresite i okrenite odreske.

Paprike operite, očistite od sjemenki i naražite na trake. Zagrijte tavu u koju ste kapnuli par kapi maslinova ulja i dobro popecite/ispirjajte paprike. Potrebno vam je oko 12-15 minuta.

Kad su odresci gotovi i kad se umak lijepo reducirao, dodajte paprike i pažljivo protresite. Pustite da zajedno krčka još jedno 5 minuta.

Poslužite uz kuhanu palentu, rižu ili krumpir kuhan u slanoj vodi.

Vezani članci