Kako napraviti 'seljačku' paštetu

2013

Sastojci

  • (za 8 osoba)
  • 500g odkoštene prošarane svinjske vratine
  • 500g svinjske jetre
  • 2 razom pune jušne žlice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • jedan srednje veliki poriluk s više bijelog dijela
  • vezica peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 vrhom puna žlica (20g) glatkog brašna
  • 30 ml šljivovice
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • žlica do dvije ukiseljenog zelenog papra/šaka očišćenih pistacija ili oraha
  • svinjska mast i/ili tanko rezana mesnata slanina
  • mješavina začina (začine prilagodite svom ukusu)
  • 1 češanj protisnutog češnjaka
  • pola čajne žličice mljevenog đumbira
  • pola čajne žličice bijelog papra
  • pola čajne žličice cimeta
  • 5-6 sjemenki kardamoma smljevenih u mužaru i oslobođenih mahune
  • pola čajne žličice mljevenog korijandera
  • pola čajne žličice muškatnog oraščića
21 Siječanj 2013, Komentari: 3

Ako ste i vi od onih što se mršte na spomen pašteta, razmislite, postoji valjan razlog zašto neke od njih stanuju na odjelu delikatesa. Provjerite sami i sasvim obične i pristupačne namirnice pretvorite u delikatesnu paštetu.

Pripremite mješavinu začina.

Pripremite kalupe za pečenje. Jedan duguljasti, kao za kruh modlaš, zapremine 1 – 1,5 l i jedan veći u koji ćete staviti kalup modlaš i koji ćete prije pečenja napuniti vrućom vodom do razine najviše 2/3 visine manjeg kalupa.

Kalup modlaš tanko premažite svinjskom mašću da vam ne bježi papir za pečenje kojim ćete ga obložiti (ostavite dovoljno papira da ga kasnije možete preklopiti i pokriti smjesu). Sad i papir premažite mašću ili ga po želji obložite šnitama tanko rezane mesnate slanine. Pećnicu zagrijte na 180° C.

Meso i jetru dobro rashladite, ako treba držite neko kraće vrijeme u zamrzivaču, ne da se smrznu, ali da se dobro rashlade. Noževe multipraktika također stavite neko vrijeme u zamrzivač.

svinjska_jetra

Zatim i meso i jetru narežite na kockice brida 2 cm. Vratinu kratko sameljite u multipraktiku, nemojte dozvoliti da vam se meso pretvori u kašu, moraju ostati vidljivi komadi. Trećinu mesa ostavite u posudi u kojoj ste ga samljeli, ostatak odvojite. Očistite noževe multipraktika od eventualnih žilica koje su se uhvatile.

Mesu u posudi za mljevenje, dodajte jetru, sitno sjeckani poriluk, češnjak, sol, svježe mljeveni papar i mješavinu začina. Opet kratko pulsirajuće sameljite sve zajedno s mesom, ali ne prejako. Ne želite dobiti pastu, jer na kuhanoj pašteti moraju biti vidljivi komadi mesa i jetre. Pomiješajte sve s odvojenim dijelom mesa.

U zasebnoj posudi ručnom pjenjačom istucite jaja i dodajte im vrhom punu žlicu glatkog brašna pa ga razmutite s jajima, ulijte šljivovicu i vrhnje za šlag i sve dobro izmiješajte. Smjesu prelijte preko mješavine mesa i jetre sa začinima i nježno umiješajte pazeći da se sve obloži.

seljacka_pasteta

Tako dobivenu smjesu ulijte u kalup obložen mašću ili slaninom, ravnomjerno rasporedite i utisnite dvije žlice ukiseljenih zrna zelenog papra ( po želji možete i očišćene pistacije ili orahe) pa je preklopite papirom za pečenje, a dno dobro obložite i zatvorite aluminijskom folijom da vam voda ne prodre u paštetu. S gornje strane ostavite mogućnost da foliju odmotate.

Spustite kalup u veći, a taj do polovice manjeg napunite vrućom vodom i sve zajedno stavite u ugrijanu pećnicu. Pecite sat do sat i pol na 170°C. Ako imate termometar za meso, provjerite pomoću njega, sredina paštete mora doseći temperaturu od 65°C.

seljacka_pasteta

U nedostatku termometra provjerite tako da s gornje strane odmotate paštetu i ubodete ražnjić. Ne smije izlaziti sukrvica. U tom slučaju vratite paštetu na idućih pola sata u pećnicu, a zadnjih 10-tak minuta je slobodno otklopite da ispari višak tekućine, ali nikako više od toga, jer vam mora ostati sočna i vlažna.

Kuhanu paštetu ostavite u kalupu i ohladite na sobnu temperaturu, zatim još uvijek pokrivenu papirom za pečenje, opteretite nečim teškim ( konzerva) i tako ostavite u hladnjaku dok se dobro ohladi i stegne, najmanje preko noći, pa sve do tjedan dana prije posluživanja.

Poslužite je uz svježi kukuruzni baquet, kisele krastavce i salatu od svježeg crvenog kupusa.

Aromatični, delikatesni tek i tekstura čitavih komada mesa, uz mogućnost pripreme unaprijed, ovu paštetu čini odličnim izborom kad znate da očekujete goste.

Vezani članci