Savjeti iz mesnice: Kako rasjeći svinjski vrat

2014
12 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Savjeti iz mesnice: Kako rasjeći svinjski vrat

Svinjski vrat je mišićno i sočno tkivo koje treba pravilno nasjeći kako bi dobili lijepe i upotrebljive komade mesa te kako se prilikom pečenja meso ne bi 'skupljalo'. Kako to napraviti, pogledajte u našem vodiču u nastavku.

Smješten iznad svinjskih leđa, povezuje glavu i leđa, svinjski vrat je mišićno i vrlo sočno tkivo. Ima više masnoće u odnosu na svinjska leđa, ali ipak znatno manje masnoće spram svinjske potrbušine.

U pripremi se najčešće koristi bez kostiju, a ako ga pripremate s kostima, pripazite na pravilno rezanje.

Razrezivanje vrata s kostima

svinjski-vrat-s-kostima-01

Ako u pripremi koristite vrat s kostima važno je paziti da komade režete između kostiju kako bi dobili lijep komad.

Također je vrlo bitno da svakom komadu koji ste odrezali, zarežete opnu kako vam se meso prilikom pečenja ne bi ‘skupilo’.

Prošarani, sočni kotleti (s kostima) idealno su meso za roštilj ili za pečenje na tavi.

Razrezivanje vrata bez kosti

svinjski-vrat-bez-kosti-01

Fotografije prikazuju kako pravilno rezati odkošteni komad vratine za roštilj te kako izgledaju pravilno narezani odresci spremni za pečenje. Prije pečenja je obavezno prerezati žilice kako se odresci ne bi ‘skupljali’ prilikom pečenja.

Posljednja fotografija ilustrira pravilno vezanje (dresiranje) svinjskog vrata za pripremu za pečenje u komadu, odnosno u pećnici.

Odkošteni svinjski vrat zbog svog sočnog tkiva najčešće se koristi u obliku odrezaka ili ražnjića za roštilj ili pečen u tavi. Također se često priprema pečen u komadu u pećnici.

Vezani članci