Savjeti iz mesnice: Kako rasjeći svinjsku lopaticu

2014
26 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Savjeti iz mesnice: Kako rasjeći svinjsku lopaticu

Svinjska lopatica ili drugim imenom plećka je meso prednjeg buta. Meso je teksturom dugog i grubljeg vlakna te sadrži relativno malo masnoće. Koristi se za mljeveno meso te gulaše i pečenje u pećnici.

Svinjska lopatica, kao i svinjski but, najčešće srećemo već obrađenu na djelove.

Prikazom cijele svinjske lopatice želimo pokazati njezino pravilno odkoštavanje i dijelove.

Na fotografiji možemo vidjeti kako izgleda svinjska lopatica u komadu sa kostima.

Za odkoštavanje nam je potreban oštar uži nož poznat kao nož za iskoštavanje. Lopaticu odkoštavamo tako da, kao i kod buta, pratimo glavnu kost.

 

Sljedeća fotografija prikazuje svinjsku plećku odkoštenu do pola, potom u potpunosti i na kraju u dijelovima.

Zadnje dvije fotografije prikazuju pravilno rezanje svinjske lopatice na odreske.

Bilo da svinjsku lopaticu pripremamo pečenu u komadu ili dinstano, nadamo se da ćete iz naših rubrika naći razne recepte koji će vam dati pokoju ideju.

Vezani članci