Kako napraviti klasični Quiche Lorraine

2017

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 200 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na listiće
  • 1 žumanjak
  • 3-4 žlice hladne vode
  • ZA NADJEV:
  • 200 g kuhane slanine, hamburgera
  • 100 g dimljene slanine
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
30 Ožujak 2017, Komentari: Comments Off on Kako napraviti klasični Quiche Lorraine

Quiche je francuski naziv za slanu pitu otvorenog tipa s prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Zajedničko im je preljev na bazi vrhnja i jaja.

Quiche se poslužuje kao toplo predjelo, ali isto tako može biti i zgodan zalogaj na zabavama i druženjima.

Quiche Lorraine je vjerojatno najpoznatija francuska pita. Ona svoje ime nosi po regiji iz koje potječe – Lorraine. Iako se danas pod ovim nazivom mogu naći pite punjene svakojakim nadjevima, ona je tradicionalno vrlo jednostavna.

Izvorno se spravljala od dimljenog sala s preljevom od vrhnja i jaja. Danas se za nadjev češće koristi slanina, zajedno kuhana i dimljena. U nekim verzijama ovoj piti se dodaje i ribani sir i to obično neki topivi francuski kao što je Gruyère, međutim on nije dio izvorne recepture.

Moj prokušani recept za klasični Quiche Lorraine se drži tih osnovnih smjernica.

quiche-lorraine-detalj

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa im dodajte hladni maslac narezan na listiće. Utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Ovo je najbolje raditi mikserom sa spiralnim nastavcima kako toplina ruku ne bi topila maslac. Ako ipak mijesite ručno, budite brzi.

Dodajte žumanjak i 3-4 žlice hladne vode te brzo zamijesite kompaktno tijesto.

Tijesto odmah razvaljajte na debljinu 3-4 mm te njime pažljivo obložite kalup za pite (promjera 20-23 cm). Odložite tijesto u hladnjak na pola sata.

Nakon toga, ohlađeno tijesto malo nabodite vilicom te ga pecite na slijepo u pećnici zagrijanoj na 180˚C oko dvadeset minuta.

Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Narežite kuhanu slaninu na kockice. Narežite i dimljenu slaninu na kockice te je prepecite na suhoj tavi kako bi postala hrskava.

U zdjeli pomiješajte slatko vrhnje s jajima, muškatnim oraščićem i solju.

Pečenu podlogu za pitu izvadite iz pećnice, posipajte je kockicama slanine i prelijte mješavinom vrhnja i jaja.
Vratite sve u pećnicu i pecite još narednih 20-30 minuta ili dok ne uhvati lijepu, zlatno-smeđu boju.

Pečeni quiche malo ohladite prije rezanja i posluživanja. Poslužite ga uz salatu po izboru, kao predjelo ili lagano glavno jelo.

Vezani članci