Quiche se poslužuje kao toplo predjelo, ali isto tako može biti i zgodan zalogaj na zabavama i druženjima.
Quiche Lorraine je vjerojatno najpoznatija francuska pita. Ona svoje ime nosi po regiji iz koje potječe – Lorraine. Iako se danas pod ovim nazivom mogu naći pite punjene svakojakim nadjevima, ona je tradicionalno vrlo jednostavna.
Izvorno se spravljala od dimljenog sala s preljevom od vrhnja i jaja. Danas se za nadjev češće koristi slanina, zajedno kuhana i dimljena. U nekim verzijama ovoj piti se dodaje i ribani sir i to obično neki topivi francuski kao što je Gruyère, međutim on nije dio izvorne recepture.
Moj prokušani recept za klasični Quiche Lorraine se drži tih osnovnih smjernica.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa im dodajte hladni maslac narezan na listiće. Utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Ovo je najbolje raditi mikserom sa spiralnim nastavcima kako toplina ruku ne bi topila maslac. Ako ipak mijesite ručno, budite brzi. Dodajte žumanjak i 3-4 žlice hladne vode te brzo zamijesite kompaktno tijesto.
- Tijesto odmah razvaljajte na debljinu 3-4 mm te njime pažljivo obložite kalup za pite (promjera 20-23 cm). Odložite tijesto u hladnjak na pola sata.
- Nakon toga, ohlađeno tijesto malo nabodite vilicom te ga pecite na slijepo u pećnici zagrijanoj na 180˚C oko dvadeset minuta.
- Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Narežite kuhanu slaninu na kockice. Narežite i dimljenu slaninu na kockice te je prepecite na suhoj tavi kako bi postala hrskava. U zdjeli pomiješajte slatko vrhnje s jajima, muškatnim oraščićem i solju.
- Pečenu podlogu za pitu izvadite iz pećnice, posipajte je kockicama slanine i prelijte mješavinom vrhnja i jaja. Vratite sve u pećnicu i pecite još narednih 20-30 minuta ili dok ne uhvati lijepu, zlatno-smeđu boju.
- Pečeni quiche malo ohladite prije rezanja i posluživanja. Poslužite ga uz salatu po izboru, kao predjelo ili lagano glavno jelo.