×
×
Kako napraviti klasični Quiche Lorraine
Recepti

Kako napraviti klasični Quiche Lorraine

Quiche je francuski naziv za slanu pitu otvorenog tipa s prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Zajedničko im je preljev na bazi vrhnja i jaja.

Quiche se poslužuje kao toplo predjelo, ali isto tako može biti i zgodan zalogaj na zabavama i druženjima.

Quiche Lorraine je vjerojatno najpoznatija francuska pita. Ona svoje ime nosi po regiji iz koje potječe – Lorraine. Iako se danas pod ovim nazivom mogu naći pite punjene svakojakim nadjevima, ona je tradicionalno vrlo jednostavna.

Izvorno se spravljala od dimljenog sala s preljevom od vrhnja i jaja. Danas se za nadjev češće koristi slanina, zajedno kuhana i dimljena. U nekim verzijama ovoj piti se dodaje i ribani sir i to obično neki topivi francuski kao što je Gruyère, međutim on nije dio izvorne recepture.

Moj prokušani recept za klasični Quiche Lorraine se drži tih osnovnih smjernica.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa im dodajte hladni maslac narezan na listiće. Utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Ovo je najbolje raditi mikserom sa spiralnim nastavcima kako toplina ruku ne bi topila maslac. Ako ipak mijesite ručno, budite brzi. Dodajte žumanjak i 3-4 žlice hladne vode te brzo zamijesite kompaktno tijesto.
  2. Tijesto odmah razvaljajte na debljinu 3-4 mm te njime pažljivo obložite kalup za pite (promjera 20-23 cm). Odložite tijesto u hladnjak na pola sata.
  3. Nakon toga, ohlađeno tijesto malo nabodite vilicom te ga pecite na slijepo u pećnici zagrijanoj na 180˚C oko dvadeset minuta.
  4. Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Narežite kuhanu slaninu na kockice. Narežite i dimljenu slaninu na kockice te je prepecite na suhoj tavi kako bi postala hrskava. U zdjeli pomiješajte slatko vrhnje s jajima, muškatnim oraščićem i solju.
  5. Pečenu podlogu za pitu izvadite iz pećnice, posipajte je kockicama slanine i prelijte mješavinom vrhnja i jaja. Vratite sve u pećnicu i pecite još narednih 20-30 minuta ili dok ne uhvati lijepu, zlatno-smeđu boju.
  6. Pečeni quiche malo ohladite prije rezanja i posluživanja. Poslužite ga uz salatu po izboru, kao predjelo ili lagano glavno jelo.