Kobasice diljem svijeta: 7 neobičnih specijaliteta

2014
Volim meso Volim meso

20 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Kobasice diljem svijeta: 7 neobičnih specijaliteta

Hrvatska je zemlja u kojoj se njeguje tradicija kobasica; od krvavica pa do kulena, naša se gastro scena ima čime pohvaliti. No, kobasica je internacionalna delicija koja stiže u mnogim oblicima i okusima.

Obožavana diljem svijeta, kobasica je našla svoje mjesto u knjizi ‘Sausage’, autorice Nichole Fletcher u kojoj se nalazi preko 300 fotografija kobasica iz cijelog svijeta. Fotografije sedam vrsta kobasica u nastavku preuzete su iz njezine knjige.

Dojavite nam u komentarima ako ste bili u prilici probati neku od njih ili pak imate svojeg kandidata za najneobičniju kobasicu!

Salchichón de Vic PGI, Španjolska

kobasice-svijeta-02

Ova tvrda kobasica izrađena je od svinjetine i zrnaca crnog papra. Lagano je dimljena, a potom sušena. Ostale verzije ove kobasice su popularne diljem Španjolske, a mogu biti napravljene od govedine i divljači.

Sai krok Isan, Tajland

kobasice-svijeta-03

Ove kobasice su popularne u sjevernoistočnom dijelu Tajlanda, a punjene su svinjećim mesom začinjenim češnjakom i đumbirom zbog čega imaju pikantan i lagano kiselkast okus. Sai krok Isan se često polijevaju kokosovim mlijekom prije posluživanja.

Cou de canard farcie, Francuska

kobasice-svijeta-06

Sjeckano pačje meso i komadi pačje jetrene paštete (foie gras) se sole, a potom pune u kožu vrata patke i kuhaju. Ova neobična kobasica je specijalitet originalnog okusa, a priznat ćemo – i načina pripreme.

‘Nduja, Italija

kobasice-svijeta-04

Ova kobasica je izrađena od ‘ostataka’ svinjećeg mesa, poput iznutrica i obraza. ‘Nduja ima specifičnu svijetlu boju i začinjena je crvenim čilijem. Ova vrsta kobasice ima mekano i mazivo punjenje zbog čega se najčešće konzumira namazana na kruh.

Makanek, Libanon

kobasice-svijeta-05

Mesnatu, svježu kobasicu Muslimani izrađuju od janjetine i govedine dok ostalo stanovništvo Libanona koristi i svinjetinu. Ove kobasice često sadržavaju pinjole, a od ostalih začina koristi se kumin. Najčešće se peku i poslužuju prelivene sirupom od nara.

Chorizo verde, Meksiko

kobasice-svijeta-07

Neobična boja ove svježe kobasice ovisi o količini povrća koju sadrži, a izrađena je od svinjetine, čili papričica, špinata, korijandera, peršina, zelenog papra i origana. ostale verzije ova kobasice uključuju upotrebu pinjola, badema i meksičke rajčice (tomatillo).

Kobasica od divljači, Velika Britanija i Irska

kobasice-svijeta-01

Meso divljači je tamne boje i ima veoma bogat okus. Također je veoma krto zbog čega se ovim kobasicama dodaje svinjska masnoća kako bi bile mekane i sočne. Uobičajeni začini koji se koriste za izradu ovih kobasica su papar, đumbir i kleka (borovica).

Vezani članci