Konoba Matoni: Moderno ruho tradicionalnih okusa

2016
8 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Konoba Matoni: Moderno ruho tradicionalnih okusa

Konoba Matoni je ljetos bila najpopularnija gastro destinacija u Splitu, barem ako pitate domaće ljude. Ponukani pohvalama, otišli smo "u Matonija" i isprobali njihovu ponudu.

Konoba Matoni je smještena na Bačvicama, nedaleko od legendarnog kupališta. Iako blizu centra, sama lokacija je izmaknuta od najveće gradske vreve i turističkih gužvi pa smo odlučili iskušati sreću i ručati bez prethodne rezervacije. Imali smo sreće i uhvatili slobodan stol iako je konoba bila ugodno popunjena mahom domaćim gostima.

Konoba Matoni oaza je chefa Tonija Arnerića koji je uspio uspješno spojiti modernu gastronomiju i tradiciju. Koncept je jednostavan – ponuditi gostu tradicionalna i kvalitetna jela po fer cijeni i u modernoj interpretaciji.

konoba-matoni-01

Sama konoba uređena je upravo onako kako i očekujete od jedne konobe. Puno je tu starinskih detalja, drva i prigušenih tonova. Atmosfera je ugodna i mjesto se čini idealnim i za prohladne zimske večeri. Nama je pak pružila zaklon od nepodnošljive ljetne vrućine iako bismo voljeli da poslužuju hranu i na terasi.

Meni prilagođen svim ukusima

Odmah po dolasku bacili smo se na proučavanje menija. Oduševio nas je izbor mesnih jela, posebno onih manje atraktivnih komada kao što su obrazi i latežina (žlijezde ili brizle).

Osim ponude tradicionalnih mesnih jela ovdje vode računa i o onima koji ne jedu meso pa se uvijek može pronaći i pokoje vegetarijansko jelo te dječji meni. Također su jasno istaknuta i jela koja ne sadrže gluten. Tu su i dnevna jela koja se mijenjaju periodično te prate sezonu.

Također, u konobi Matoni možete isprobati neka zanatska piva ili uživati u čaši kvalitetnih lokalnih vina.

Juneći obrazi, teleći medaljoni i brizle

Ručak smo započeli tatarom od tune koji bi zapravo mogli nazvati paštetom jer je meso ribe bilo potpuno usitnjeno. Tuna je bila marinirana sokom limete i đumbirom što je svakako činilo ovaj tatar drugačijim, ali i dalje ukusnim. Za tatar smo izdvojili 72 kn.

konoba-matoni-juneci-obrazi

Teško je bilo odoljeti ponudi nesvakidašnjih mesnih komada iz njihove stalne ponude pa smo isprobali i sporo kuhane juneće obraze u crnom vinu sa zapečenim krumpirom. Radi se o vrlo konkretnom jelu koje pomalo podsjeća na pašticadu, jelu punog okusa u kojem se skladno izmjenjuju slatki i kiseli tonovi.

Cijena junećih obraza je 75 kn, a porcija je poprilična.

konoba-matoni-teleca-prsna-zlijezda

Nismo mogli odoljeti ni latežini odnosno telećoj prsnoj žlijezdi, komadu mesa koji zbilja rijetko vidimo na restoranskim menijima. U njihovoj verziji radi se o vrlo jednostavno pripremljenom mesu na žaru uz dodatak pirjanih šampinjona, a za ovo jelo izdvojili smo 78 kn.

konoba-matoni-teleci-medaljoni

Isprobali smo i jedno jelo iz dnevne ponude, teleće medaljone à la biftek s domaćom zelenom tjesteninom. Ovo je ujedno bilo i najskuplje jelo koje smo platili 125 kn. Iako se radi o jelu poprilično visoke cijene, dobili smo dva poveća komada mesa i priličnu količinu tjestenine.

Naposljetku možemo reći da shvaćamo zašto je ova konoba toliko hvaljena. Ovdje se kuha i jede vrlo konkretno, a ni na porcijama se ne štedi. Vode računa i o vegetarijancima kao i o najmlađima.

U Matonija će svatko pronaći nešto za sebe po prihvatljivoj cijeni.

Naziv: Konoba Matoni
Vrsta: konoba
Adresa: Prilaz braće Kaliterna 6, Split
Radno vrijeme: ponedjeljak: od 17 do 23 sata, utorak, četvrtak i nedjelja: od 12 do 23 sata, petak i subota: od 12 do ponoći
Telefon: 021 278 457
Ponuda: à la carte, mesna jela, vegetarijanska jela

Vezani članci