Košarice od lisnatog tijesta s jajetom i kobasicom

2014

Sastojci

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vode
  • 550 g gauda sira
  • 4 jaja
  • 12 kolutova (šnita) čajne ili zimske salame
  • sol, papar
  • svježi peršin
10 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Košarice od lisnatog tijesta s jajetom i kobasicom

Prhke košarice od lisnatog tijesta kriju u sebi topljeni sir, kobasice i jaje, a odličan su način za nekome poželjeti dobro jutro.

Od malih nogu nas uče kako je doručak najvažniji obrok dana, a čini se kako upravo taj obrok pojedemo u hodu, u nekom sanjivom i polusvijesnom stanju, na putu do posla ili škole.

Vikendi su idealno vrijeme za nešto kompliciranije ‘doručak pothvate’ za koje inače nemamo vremena ni volje. Zaželite sebi, svojoj boljoj polovici ili klincima dobro jutro ovim toplim, mekanim košaricama od lisnatog tijesta koje će sve dugo držati sitima.

Odaberite sir prema želji – to može biti dimljeni sir, pljesnivi ili čak trokutić topivog sira dok kobasicu lako možete zamijeniti slaninom ili čak šunkom, a u košaricu slobodno ubacite par razrezanih cherry rajčica.

jaja-kobasice-lisnato-detalj

Priprema:

Jednu od dvije polovice zamrznutog lisnatog tijesta ostavite na sobnoj temperaturi da se otopi. Kad omekša, upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se zagrije.

Lagano pobrašnite radnu podlogu i razvaljajte lisnato tijesto u kvadrat debljine oko pola centimetra. Veliki kvadrat razrežite na 4 manja kvadrata i lagano uvijte rubove kvadrata prema unutra. Drugi način je da posebno narežete trakice od lisnatog tijesta širine oko 2 cm i ‘zalijepite’ ih na kvadrate da izgledaju kao košarice.

Lim obložite papirom za pečenje i posložite košarice. Svaku košaricu izbodite vilicom. Umutite žumanjak sa žlicom vode i premažite košarice. Stavite ih peći oko 10 – 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite par minuta da se malo ohlade.

Lagano ih pritisnite u sredini kako bi se ‘ispuhale’ i u sredinu svake košarice stavite oko 3 žlice naribanog sira, potom 4 šnite kobasice, na povrh svega pažljivo razbijte jedno jaje. Posolite i popaprite prema ukusu.

Vratite košarice u pećnicu i pecite oko 10 minuta – žumanjak treba ostati mekše konzistencije. Košarice poslužite tople, posute sitno sjeckanim svježim peršinom.

Vezani članci