Kraljevska kotlovina sa zečetinom i vrganjima

2014

Sastojci

  • zečetina
  • krumpir
  • grašak
  • vrganji
  • začini (sol, papar, mješavina suhih začina)
  • crveni luk
  • češnjak
5 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Kraljevska kotlovina sa zečetinom i vrganjima

Zečetina se nekad davno jela često koliko danas piletina. Ništa čudno jer meso zeca ima jako malo masti i kalorija, a jako puno proteina.

Kotlovina je hrvatsko tradicionalno meso jelo za koje postoje tisuće recepata. Čini se kako svaka obitelj ima svoj način pripreme i favorite što se tiče ‘mesnih’ sastojaka. Ako ste u prilici nabaviti divljač onda zagrijte kotlovinu i pratite upute u ovom receptu u kojem mjere prilagodite količini mesa koje imate i vlastitom ukusu.

kraljevska-kotlovina-sa-zecetinom-detalj

Priprema:

Zečetinu začinite solju i paprom ovisno o vašem ukusu, a potom je natrljajte sitno nasjeckanim lukom i češnjakom. Zečetinu zatvorite u posudu s poklopcem i ostavite da odstoji. Što je meso duže u marinadi, biti će ukusnije.

Krumpir očistite i narežite na kockice, ali ne premalene jer će se tijekom kuhanja u kotlovini zgnječiti i usitniti. Priredite grašak, a vrganje narežite na ploške.

Pripremite vatru za kotlovinu i stavite tanjur se grije. U tanjur prvo dodajte vodu, a kad se ugrije dodajte meso. Zečetina se prvo dinsta tijekom čega pazite da dolijevate vodu zbog brzog isparavanja.

Tijekom dinstanja zečetinu u par navrata lagano ubodite nožem. Kada nož lagano izlazi iz mesa, spremno je da se stavi zapeći. Meso povucite na rub tanjura, a u sredinu dodajte krumpir, grašak i vrganje.

Dok se meso peče na rubu tanjura, povrće lagano miješajte i dolijevajte vodu. Začiniti prema želji. Kada su krumpir, grašak i vrganji kuhani, a meso zapečeno, sve kratko stavite u sredinu tanjura kako bi se meso proželo okusom povrća. Izvadite i poslužite.

Gordana Knežević

Vezani članci