Ugriz krpelja uzrokuje alergiju na crveno meso!

2014
Volim meso Volim meso

29 Siječanj 2014, Komentari: 1

'Lone Star' krpelj odnio je već više od 200 žrtava. Kod ugriženih se javlja alergijska reakcija na crveno meso! Zamislite da više ne možete pojesti ovakva sočna, svinjska rebarca zbog ugriza krpelja?

Prema pisanju stranih medija, određena vrsta krpelja, nazvanog ‘Lone Star’ prema ‘zemlji roštilja – Teksasu’, svojim ugrizom kod ljudi uzrokuje alergijsku reakciju na crveno meso. Koliko god nevjerojatno zvučalo, posebice ljudima koji cijeli život jedu crveno meso, a onda jednog dana shvate da su završili u bolnici nakon roštilja ili ukusne mesne večere, objašnjenje je poprilično jednostavno.

‘Lone Star’ u sebi nosi takozvani ‘Alpha-gal’ šećer koji se nalazi i u crvenom mesu, ali ne i u ljudima. Nakon ugriza ovog krpelja, naš imunološki sustav kreće u akciju i stvara antitijela za navedeni šećer. Prilikom sljedeće konzumacije crvenog mesa, u tijelu se ‘pali alarm’ i dolazi do alergijske reakcije. Simptomi su klasični simptomi ostalih alergijskih reakcija, od natečenosti, nemogućnosti disanja i sl..

Prema Webmd.com stranici, do sad je zabilježeno više od 200 slučajeva samo na istoku SAD-a. Za razliku od većine alergijskih reakcija, ova se javlja naknadno – i do osam sati nakon što je ugrižena osoba jela crveno meso.

Blaže alergijske reakcije mogu se tretirati antihistaminicima, a teži slučajevi zahtijevaju tretman adrenalinom. Još uvijek nije poznato je li ova alergija u potpunosti izlječiva. Neki ugriženi su uspjeli prebroditi alergiju, no nakon novog ugriza krpelja, alergija se vraća.

Liječnici ugriženima savjetuju izbjegavanje crvenog mesa i dodatni oprez od novog ugriza krpelja. Što više ugriza, to će veći broj antitijela biti u krvnom sustavu i reakcija na meso će biti jača, a onda slijedi prehrana koja uključuje samo ribu, piletinu i nimalo crvenog mesa.

Vezani članci