Kuhana šunka u umaku od crnog vina i višanja

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 1 kg Delikates šunke (u komadu)
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml crnog vina
  • 2 dl vode
  • 100 g suhih višanja
  • grančica svježeg timijana i ružmarina
  • 1 manji luk
  • 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica Dijon senfa
2 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Kuhana šunka u umaku od crnog vina i višanja

Tradicionalna kuhana šunka ovog se Uskrsa 'okupala' u crnom vinu i sljubila s kiselkastim višnjama i to sve za vaš nezaboravan gastronomski užitak.

Kao što ste već mogli primijetiti u mojim receptima, volim kombinacije mesa s voćem. Tako sam se sjetila i ove možda malo neobične kombinacije kuhane šunke u umaku od crnog vina i suhih višanja.

šunka u umaku od crnog vina i višanja

Svinjsko meso, koje je bogato masnoćama, izvrsno se slaže i nadopunjuje s kiselkastim voćem poput višanja ili bobičastog voća, borovnica i slično. Upravo zbog toga vam toplo preporučujem da uskršnji jelovnik obogatite ovom kombinacijom i napravite mali odmak od tradicionalnog.

sunka-delikatesPriprema:

U odgovarajućoj posudi ugrijte nekoliko žlica maslinovog ulja, pa dodajte luk narezan na sitno i pirjajte kratko, par minuta. Dodajte crno vino, 2 dl vode, suhe višnje, začinsko bilje i šunku u komadu pa kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, po potrebi okrećući šunku da se ravnomjerno kuha u vinu.

Kad je kuhana, šunku izvadite, a umak nastavite kuhati dok se ne reducira i ne postane gust. Na kraju mu dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i žličicu senfa. Grančice ružmarina i timijana izvadite iz umaka pa ga izmiksajte u kremu te mu po potrebi dodajte svježe mljevenog papra i soli.

Šunku narežite na tanje šnite, poslužite s umakom od višanja i sezonskom salatom po želji npr. matovilcem.

Vezani članci