Kao što ste već mogli primijetiti u mojim receptima, volim kombinacije mesa s voćem. Tako sam se sjetila i ove možda malo neobične kombinacije kuhane šunke u umaku od crnog vina i suhih višanja.
Svinjsko meso, koje je bogato masnoćama, izvrsno se slaže i nadopunjuje s kiselkastim voćem poput višanja ili bobičastog voća, borovnica i slično. Upravo zbog toga vam toplo preporučujem da uskršnji jelovnik obogatite ovom kombinacijom i napravite mali odmak od tradicionalnog.
SASTOJCI
Priprema:
- U odgovarajućoj posudi ugrijte nekoliko žlica maslinovog ulja, pa dodajte luk narezan na sitno i pirjajte kratko, par minuta. Dodajte crno vino, 2 dl vode, suhe višnje, začinsko bilje i šunku u komadu pa kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, po potrebi okrećući šunku da se ravnomjerno kuha u vinu.
- Kad je kuhana, šunku izvadite, a umak nastavite kuhati dok se ne reducira i ne postane gust. Na kraju mu dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i žličicu senfa. Grančice ružmarina i timijana izvadite iz umaka pa ga izmiksajte u kremu te mu po potrebi dodajte svježe mljevenog papra i soli.
- Šunku narežite na tanje šnite, poslužite s umakom od višanja i sezonskom salatom po želji npr. matovilcem.