Kuhanje u perilici suđa postaje hit

2014
Volim meso Volim meso

10 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Kuhanje u perilici suđa postaje hit

Ne samo da metoda pripreme hrane u perilici za suđe postoji već niz godina, nego postoje i različite metode i savjeti, a čak i Oprah nudi recepte na svojoj web stranici.

Ideja je zapravo jednostavna. Uz prljavo posuđe koje perete u svojoj perilici za suđe, stavite hranu u aluminijsku foliju, dobro omotajte i stavite da se ‘kuha’. Obzirom na relativno niske temperature u perilici (oko 60 stupnjeva), odabir hrane je bitan. Losos, primjerice, omiljena je hrana iz perilice jer mu ne trebaju velike temperature za pripremu. U perilicu, u ovom slučaju, ne stavlja se sredstvo za pranje.

Čar korištenja perilice za suđe za kuhanje, pišu brojni strani gastro-blogeri, leži u polaganom ‘namakanju’ jela vrućom vodom i parom. Da to nije samo usputna izmišljotina, kako na prvu zvuči, svjedoči činjenica da na Oprah.com web stranici postoji točan recept s uputama za pripremu, primjerice, lososa.

Koristeći aluminijsku foliju u pripremi jela bez ‘dodatka sredstva za pranje’, tvrde mnogi, izuzetno je neekološki i povećava potrošnju, obzirom da ćete suđe morati prati iznova. Stoga postoji i druga metoda pripreme jela u perilici suđa – koristeći staklenke. Sistem je isti kao i kod folije, samo što jelo u zatvorenoj staklenci nema doticaj sa srestvom za pranje pa možete obaviti pranje i kuhanje u jednom turnusu.

Najveća prednost ovakvog kuhanja jest što se jelo priprema dugo i polako pa postane mekanije i kremastije. Ipak, znanstvenici predlažu da u ovoj metodi ne pripremate meso poput junetine i svinjetine, obzirom da se kod klasične termičke obrade postižu mnogo veće temperature koje ubijaju sve potencijalno loše i za ljude nezdrave bakterije.

Gastro novinar Dan Pashman snimio je nekoliko videa u kojima detaljno objašnjava kako kuhati u perilici suđa. Pogledajte!

Vezani članci