Kuhano ili sirovo meso: Koje je bolje?

2013
Volim meso Volim meso

11 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Kuhano ili sirovo meso: Koje je bolje?

Znanstvenici su miševima pripremali mini burgere s termički obrađenim i sirovim mesom, pa uspoređivali prednosti i manjkavosti

Harvardski laboratorijski miševi mjesecima su živjeli na mini hamburgerima koje su im pripremali ondašnji znanstvenici. Nije riječ o novoj akciji boraca za prava životinja, nego o ozbiljnom istraživanju s ciljem utvrđivanja razlike u konzumiranju kuhanog odnosno pečenog mesa te sirovog mesa.

Generalni zaključak do kojeg su znanstvenici došli jest kako kuhano meso pruža više energije nego sirovo, što ide u prilog teoriji kako je meso bilo ključno za evoluciju čovjeka, o čemu smo nedavno pisali.

No, ekstra energija dobivena kuhanim mesom može se pretvoriti u ‘neželjene kilograme’, obzirom da naša tijela (kao i ona mišja) nisu biološki prilagođena za procesuiranje kuhane hrane. Ili barem ne u mjeri u kojoj konzumiramo kuhanu hranu.

Dijeta sirovim mesom 

Miševima je sirovo meso isprva bilo finije i radije su ga jeli. Čineći to, gubili su na težini, do 15% ukupne mase u svega četiri dana, a iz razloga što sisavci imaju problem s prehranom koja se bazira isključivo na proteinima.

Čini se da je kuhano meso miševima postalo poprilično ukusno, obzirom da ih je većina preferirala sirovo meso na početku istraživanja, no do kraja istraživanja svih 17 miševa je preferiralo kuhano meso.

Ovim je istraživanjem dodatno utvrđena teorija o evoluciji ljudskog mozga uz konzumaciju mesa, uz dodatak kako je kuhano meso dalo energiju, dok je konzumacija bilja, odnosno ‘priloga’, pomogla metabolizmu da lakše procesuira sve te silne proteine dobivene konzumacijom mesa.

Zaključak istraživanja je kako industrijske oznake dobivene energije, kalorija i proteina na različitoj hrani nisu prilagođene činjenici da se ta ista hrana termički obrađuje, što mijenja sastav mesa.

Zanimljivost koja je posebno istaknuta u člancima o ovom istraživanju, jest kako su mali hamburgeri za miševe pripremani s mesom kupljenim na Savenor’s Marketu – mjestu gdje je slavna kuharica Julia Child običavala kupovati namirnice za svoja slavna jela.

Vezani članci