La Boqueria i tapasi: Zaštitni gastro znak Barcelone

2016
24 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za La Boqueria i tapasi: Zaštitni gastro znak Barcelone

La Boqueria je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih tržnica, ne samo u Barceloni već i u svijetu. Ovo je turistička atrakcija za sve koje vole i uživaju u hrani.

La Boqueria je strateški smještena u ulici La Rambla, jednom od turistički najposjećenijih mjesta, otvorena je još davne 1840. godine.

La Boqueria je mjesto gdje se susreću turisti i domaće stanovništvo, tipično najživlja u dopodnevnim satima, iako gužva ne jenjava sve do poslijepodne. Ako želite izbjeći kolone turista, izbjegavajte vrijeme između 10 i 15 sati. Ako pak želite doživjeti taj španjolski ‘šušur’, tržnicu ćete posjetiti tijekom vikenda.

Egzotično voće, svježa riba i – jamón, jamón!

Odmah na ulazu dočekat će vas štandovi sa svježim voćem narezanim na kriške i zapakiranim u plastične posude, spremnim za konzumaciju dok šećete kroz gužvu, ili jednom od najposjećenijim ulicama u Barceloni.

Desno od ulaza nalazi se najpoznatiji i najposjećeniji tapas bar na tržnici – Pinotxo. Ovaj obiteljski biznis već godinama slovi kao najdraže mjesto turista i domaćih ljudi, na kojemu možete obaviti ručak.

la-boqueria-02

Raznorazno egzotično voće živih boja i šareni voćni napici nalaze se gotovo na svakom štandu. Rekla bih da je šarenilo zaštitni znak Barcelone, što se odražava i na La Boqueriji.

Osim toga, tržnica je uvijek mjesto na kojemu ćete iz prve ruke vidjeti kako zapravo žive i čime se stvarno hrane stanovnici neke zemlje. Recept za Barcelonu definitivno je kombinacija voća, šunke i morskih plodova.

Riba, škampi i školjke izuzetno su popularni, a budite sigurni da ćete na La Boqueriji pronaći upravo najsvježije proizvode. Osim toga, šunka ili jamon zaštitni je znak Španjolske, a ogromne količine pronaći ćete upravo na tržnici, ali i u tapas barovima.

Dvije su vrste šunke kojima se Španjolska diči: jamon iberico i jamon serrano. Prva se dobiva od crne svinje čije je meso nešto skuplje i kojima je potrebno više vremena da bi dosegnule zrelost te dolaze iz slobodnijeg uzgoja, a druga od domaće svinje koja se uzgaja na farmi.

Tapa – obrok čiji je glavni sastojak druženje

Tapas barovi su španjolska specifičnost na kojoj je velikim dijelom izgrađena njihova gastronomska ponuda. Tapa se ne može okarakterizirati kao tipičan ručak ili večera. To je obrok čija je poanta, mogli bismo reći druženje.

Sastoji se od većeg broja malenih zalogaja hrane, a u kombinaciji su najčešće šunka, bruschetta s maslinovim uljem i rajčicom, morski plodovi, masline i krumpir. Posjećeniji tapas barovi nude i mini burgere te raznorazne kombinacije salata.

S obzirom da Španjolci večeraju kasno, najveću gužvu u tapas barovima možete očekivati između 21 i 23 sata. Na boljim mjestima stol ćete čekati gotovo dva sata (liste čekanja su duge i uključuju kako lokalce, tako i brojčano nadmoćne turiste), ali savjetujem da se ne zamarate stolom.

la-boqueria-06

Radije iskusite čar uživanja u tapasima za dugačkim ‘šankom’, odnosno užim stolom nalik na šank koji se proteže dužinom cijelog bara, gdje ćete sjediti okruženi ljudima koje ne poznajete, ali jednako entuzijastičnima poput vas, uz izuzetno ljubazne konobare i raznolike tapase posložene upravo pred vama. Za ovakvim je stolovima uvijek gužva, no potrebno je stajati u neposrednoj blizini i doslovce vrebati kada se netko tko je završio s jelom ustane te uhvatiti slobodan stolac.

Nepisano je pravilo da se krene s jednom vrstom tapasa pa birate drugu iz rashladne vitrine koja se nalazi pred vama i tako redom dok ne isprobate sve što ste željeli. Sve se plaća na samom kraju nakon isprobavanja i uvijek se naručuju različite vrste tapasa. Uz tapase Španjolci tipično piju laganije bijelo vino ili cider.

Barcelona je idealna destinacija za zaljubljenike u gastronomiju, a mirisi, okusi i boje koje privlače poglede sa svih strana nikada ne razočaraju.

Vezani članci