Le Mika: Palačinke na francuski način

2018
4 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Le Mika: Palačinke na francuski način

Mirišljave i hrskave galettes i crêpes koje priprema Francuz Mika Alix bitno su obogatile zagrebačku ponudu palačinki.

Crêperie Le Mika otvorena je prije manje od godinu dana, a u međuvremenu je iz prostora u Masarykovoj napredovala nekoliko ulaza dalje – do Tesline 14, odnosno prostora bivše Bistroteke.

Ovo preseljenje donijelo im je važan pomak i relativno velik unutrašnji prostor. Prije je Le Mika imala samo terasu, a unutrašnji dio služio je kao kuhinja.

le-mika-05

Iako kreću sve više u smjeru bistroa, ponuda ove kreperije, barem što se ručka tiče, za sada se nije bitno promijenila. Jedan dio široke ponude galettes sada nude za doručak (do 11.30 h), a drugi dio za ručak.

Navodno su se u terminu doručka pojavili i omleti, jaja Benedikt te francuski sendviči Croque Monsieur i Croque Madame, no, propustili smo ih. I cijene su nešto narasle u odnosu na zimski period 2017. To je vjerojatno očekivano uz porast kvadrata i realno bolju lokaciju.

Iskustvo originalnih francuskih palačinki, odnosno galettes koje se rade od heljdinog brašna (bezglutenske su) i pune bogatim slanim nadjevima donio nam je Francuz sa zagrebačkom adresom Mika Alix.

Prepoznao je potpuni nedostatak ove vrste ponude u Zagrebu, unatoč masovnom nicanju raznih palačinkarnica u jednom trenutku.

Galettes sa slanim nadjevima

U nedavnom posjetu isprobali smo četiri vrste galettes iz ponude za ručak. Ona s kozjim sirom, ratatouilleom i hrskavom pancetom (61 kn) bila je snažnijeg okusa zbog pancete i sira, a povrće je malo palo u drugi plan, no, dalo joj je sočnost i zaokružen okus.

S druge strane, njena srodnica po ratatouilleu, ali uz ementaler i finu šunku, bila je nježnijeg okusa. Zahvaljujući blažim dodacima, isprepleteni povrtni okusi došli su više do izražaja (cijena 50 kn).

Kozji sir i hrskava slanina ponovili su se u još jednom nadjevu, no, ovoga puta u kombinaciji s fondueom od rajčice (61 kn), kreiravši intenzivan umami okus i oduševljenje naručiteljice ovog jela.

Sasvim drugačija od ostalih bila je palačinka s pilećim fileom sa začinskim biljem sa žara te s prženim šampinjonima i umakom od Dijon senfa (67 kn). Također pripada skupini nježnijih okusa, ali ima taj pikantni “kick” senfa koji ju čini zabavnom i s kojim nisu pretjerali.

Ostavite mjesta za slatke palačinke!

Iako količinom svaka od galettes čini sasvim pristojan obrok, nismo imali problema pronaći još malo mjesta za slatku varijantu, odnosno francuske crêpes.

Klasik Crêpe Suzette bio je neizostavan, ali našlo se tu još raznih kombinacija – maline i čokolada, karamelizirane jabuke s umakom od karamela sa slanim maslacem i Nutella s karameliziranim bananama. Raspon cijena od 31 do 44 kn. Nijedne nas nisu razočarale.

Provjerite i ponudu pića, lista nije predugačka, ali je zgodna. Uz tek jedno Garden Brewery Citrus IPA pivo za stolom, mi smo uglavnom bili bez alkohola, no dopala nam se limunada s đumbirom i medom.

Naziv: Le Mika
Vrsta: Crêperie
Adresa: Teslina 14, Zagreb
Radno vrijeme: pon – sub od 9 do 23 sata
Telefon: 098 984 3395

Vezani članci