Leberknödelsuppe: Juha s jetrenim okruglicama

2014

Sastojci

  • 2 l goveđeg temeljca
  • 750 g goveđe jetre
  • 300 g govedine
  • 8 starih manjih žemlji
  • 2 šalice mlijeka
  • 4 luka
  • svježi peršin
  • 3 jaja
  • sol, papar, muškatni oraščić
15 Rujan 2014, Komentari: Comments Off on Leberknödelsuppe: Juha s jetrenim okruglicama

Juha s jetrenim knedlama ili okruglicama originalno je i tradicionalno bavarsko jelo koje rado vidimo u svojim tanjurima.

U sjevernom dijelu Hrvatske udomaćila su se brojna jela koja vuku podrijetlo iz starih austrougarskih recepata. Leberknödelsuppe je prozirna goveđa juha s okruglicama ili knedlama od goveđe jetre. Ako imate vremena, možete ih napraviti više i zamrznuti pa zakuhati u juhi neposredno prije posluživanja.

jetrene-okruglice

Priprema:

Unaprijed pripremljen goveđi temeljac stavite u lonac i na vatru i pustite da zavrije.

Uklonite žilice sa goveđe jetre i mesa pa ih sameljite. Stare žemlje narežite na kocke pa natopite u mlakom mlijeku dok ne omekšaju. Ogulite i sitno nasjeckajte luk. Peršin također usitnite. Luk kratko popržite na ulju, dok ne omekša i postane proziran.

Pomiješajte meso sa lukom, peršinom i jajima. Dobro ocijedite mlijeko iz žemlji pa ih zamijesite zajedno s mesom. Dodajte začine (sol i papar prema ukusu) i mijesite rukama dok se smjesa ne poveže.

Oblikujte okruglice od jetre i žlicom nježno ubacite u goveđi temeljac. Smanjite vatru i pustite da se jetrene okruglice kuhaju oko 15 do 20 minuta. Kad su kuhane,  okruglice će isplivati na površinu juhe.

Poslužite juhu posutu svježe sjeckanim peršinom.

Vezani članci