Kako napraviti lovački gulaš

2014
Volim meso Volim meso

Sastojci

  • Za 7-10 osoba:
  • 2 kg srnetine (ili veprovine)
  • 1400 g crvenog luka
  • 200 g mrkve
  • 2 svježe crvene (rog) paprike
  • 75 g korijena celera
  • 25 g korijena peršina
  • 6 češnja češnjaka
  • 2 ljute papričice
  • 400 ml pasirane rajčice
  • malo lišća peršina
  • 3 grančice ružmarina
  • 7 listova lovora
  • 5-8 zrna papra i malo mljevenog papra
  • 3 velike žlice suhe mješavine začina
  • 2 velike žlice soli
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 dcl crnog vina
24 Siječanj 2014, Komentari: 4

Lovački gulaš se u originalu priprema od divljači , no ako pri ruci nemate mesa divljači, možete ga zamijeniti junetinom.

Priprema:

Dan prije pripreme gulaša potrebno je marinirati meso u začinima te ostaviti preko noći da se okusi i mirisi lijepo prožmu. Pri mariniranju stavite sve otprilike, no ne treba pretjerivati jer ćete sve začine još dodati tijekom kuhanja. Koristite sol, papar, 2 žlice suhe mješavine začina, ružmarin, lovor. Utrljate u meso, poklopite i ostavite u hladnjaku.

Očistite i nasjeckajte crveni luk, češnjak, papriku, ljute papričice i lišće peršina. Mrkvu, korijenje celera i peršina možete dio naribati, a dio ostaviti u komadićima, po želji.

Ulijte ulje (može i mast) u veći lonac i pustite da se zagrije. Prvo stavite crveni luk i dinstajte 15-ak minuta povremeno miješajući. Nakon što je luk dobio zlatnu boju te je postao staklast dodajte mrkvu, svježu papriku, korijen peršina i celera, dio nasjeckanog češnjaka, ljute papričice, zalijte vodom i kratko prodinstajte (do 10-ak min).

Zatim dodajte meso koje ste prethodni dan marinirali i ostavili u hladnjaku. Nakon mesa dodajte pasiranu rajčicu, preostali dio češnjaka, lovorov list, lišće peršina, sol, papar u zrnu, mljeveni papar, žlicu mješavine suhih začina. Podlijte vodom i kuhajte sat i pol do dva (prema potrebi). Tijekom kuhanja povremeno promješajte i podlijte vodom.

Kada je meso pri kraju kuhano dodajte 2 dcl bijelog i 2 dcl crnog vina i pustite da još malo prokuha.

Za prilog uz gulaš preporučujem palentu. Osim toga možete poslužiti njoke, kumpir ili rižu.

Maja Jurčević

Vezani članci