Lungić u lisnatom tijestu sa špinatom i pršutom

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 2 svinjska lungića po 450 g
  • sol, papar
  • senf
  • 150 g pršuta
  • 150 g dimljenog sira
  • 200 g špinata ili blitve
  • 500 g lisnatog tijesta
  • žumanjak
  • krupna morska sol
24 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Lungić u lisnatom tijestu sa špinatom i pršutom

Ovako pripremljen lungić je odlična ideja za nekakvu proslavu, rođendan ili veće obiteljsko okupljanje. Nešto duža priprema višestruko će se isplatiti.

Pratite korak po korak foto-vodič našeg čitatelja Alana Kühnera koji je pripremio čak 4 štruce za svoje društvo.

lungic-lisnato-tijesto-detalj

Priprema:

Svinjske lungiće operite i očistite od žilica, zatim ih zapecite u tavi sa svih strana dok ne dobiju boju. Vruće lungiće premažite senfom i pustite da se ohlade.

Na prozirnu foliju posložite blanširane listove špinata ili blitve, a na njih složite listiće dimljenog sira pa na njih lungić. Zamotajte štrucu pomoću folije i stavite u hladnjak na sat vremena kako bi štuca zadržala oblik.

Razvaljajte lisnato tijesto i na njega položite lungić sa pršutom, sirom i blitvom/špinatom (bez folije!). Štrucu punjenog lisnatog tijesta opet omotajte folijom i vratite u hladnjak da miruje barem sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 180°C (ventilatorska pećnica). Izvadite štrucu iz prozirne folije pa stavite na lim obložen papirom za pečenje. Štrucu premažite umućenim žumanjkom i posipajte krupnom morskom soli.

Štruce pecite do željene zapečenosti. Za potupno pečenu štrucu to je oko 45 minuta, temperatura jezgre mora biti oko 65°C. Štrucu narezati na šnite debljine oko 2 centimetra. Poslužite ih uz mlado povrće i salatu po želji.

Alan Kühner

Vezani članci