Maneštrice sa sušenim svinjskim mesom

2013
14 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Maneštrice sa sušenim svinjskim mesom

Maneštrice ili variva su omiljena istarska i primorska jela, ali služe se i na kontinentu. Recepti su se mijenjali i obogaćivali ovisno o raspoloživim namirnicama.

Osnovni sastojci su korjenasto i lisnato povrće te grah, grahorice i žitarice poput ječma ili riže. Međutim svim tim jelima se zbog punoće i bolje kvalitete okusa obvezno dodaje i sušeno svinjsko meso.

Pri tome treba naglasiti da to mora biti mali, ali kvalitetni komad svinjetine, po mogućnosti s malom kosti sadržanom u sebi.

U Istri se u maneštrice stavlja kost od pršuta s malo pršuta na njoj ili komad pancete, a na kontinentu naše zemlje stavljaju se sušena svinjska rebra, slanina ili svinjski buncek.

Pripremaju se jednostavno, a tajna njihovog jedinstvenog okusa je u dugom i jednoličnom kuhanju na vatri iste temperature. Tako se kuha maneštrica od ječma i graha, koja je često na istarskom i dalmatinskom jelovniku, ali i razna variva koja koriste naši stanovnici od gorskog do ravničarskog područja.

Smatra se da je ječam kao žitarica nekad bila zamjena za skuplju rižu, iako se isprva nije znalo i da je bolje kvalitete. Ječam, ali i suho svinjsko meso sadrže sve vitamine B skupine, minerale kao što su kalij, fosfor, magnezij i druge bjelančevine, masti, ugljikohidrate i nezasićene masne kiseline.

Sve su to razlozi da od ječma, graha i pancete pripremite maneštricu istarskih nonica ili variva slavonskih baka i tim jelom obogatite jelovnik.

Vezani članci