Marinirani odrezak s ljutim salsa umakom

2014

Sastojci

  • 4 juneća odreska
  • 1 dl crvenog vina
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica svježeg sjeckanog ružmarina ili origana
  • Za salsu:
  • 500 g rajčica
  • 1 crvena paprika
  • 1 luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žličice soka od limuna
  • 1/4 žličice sušenog čilija u pahuljicama
  • 3/4 žličice soli
9 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Marinirani odrezak s ljutim salsa umakom

Ljeti ne postoji ništa bolje od finog komada mesa pripremljenog na roštilju. Iako se na vrućim rešetkama najčešće vrte ćevapi i svinjetina, ako imate priliku svakako se okušajte u pripremi odreska.

Kažu da za pripremu dobrog odreska moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti poput kvalitetnog i odležanog komada mesa, temperatura na kojoj se priprema te niz sitnih trikova pomoću kojeg se odrezak neće pretvoriti u ‘đon cipele’. Okretanje odreska samo jednom tijekom pečenja je jedan od tih trikova, a drugi je da ne vilicom ne bodete meso dok ga pečete kako sokovi ne bi iscurili iz odreska koji mora ostati mekan i sočan.

Osim pripreme mesa, važan je i odabir priloga koji se poslužuje uz odrezak. Imajući na umu sve blagodati ljute hrane na naše zdravlje, probajte pikantnu salsu koju možete poslužiti toplu ili hladnu.

odrezak-sa-salsom-02Priprema:

Prije pripreme, odreske je poželjno marinirati. Stavite ih u vrećicu za zamrzavanje zajedno sa sastojcima za marinadu – vinom, octom, uljem i začinskom travom po izboru. Dobro zatvorite vrećicu i utrljajte marinadu u odreske pa ih stavite u frižider da se mariniraju najmanje sat vremena, a najviše 4 sata. Izvadite ih ih frižidera i ostavite da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi prije nego ih ispečete.

U međuvremenu pripremite salsu. Očistite rajčicu od sjemenki pa je narežite na kocke. Isto napravite s paprikom, a luk sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje na tavi pa ubacite rajčicu, papriku i sitno sjeckani češnjak i luk i dinstajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Začinite solju i čilijem po ukusu, maknite s vatre, pustite da se malo ohladi pa umiješajte sok od limuna.

Salsu možete poslužiti toplu ili hladnu, a sušeni čili možete zamijeniti nekom svježom ljutom papričicom. Kiselost rajčice koju koristite možete regulirati dodavanjem šećera po ukusu.

Izvadite meso iz vrećice, ocijedite marinadu i na srednje jakoj vatri/žaru pecite odreske od 5 do 7 minuta sa svake strane (ovisi o debljini odreska i željenom stupnju pečenosti). Poslužite sa salsom.

Vezani članci