Mazzgoon: Predstavnik novog splitskog gastro vala

2015
20 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Mazzgoon: Predstavnik novog splitskog gastro vala

U Splitu se događa mala gastro revolucija. Posjetili smo jedan od restorana koji je predvode, nudeći bogatu, tradicionalnu hranu s modernim "twistom".

U posljednje vrijeme sve češće čujem kako grad Split proživljava svoju renesansu. Kažu da su se stvari na gastronomskoj sceni konačno pomaknule s mrtve točke i da se otvaraju nova mjesta s modernijom ponudom jela, sa zanimljivim jelovnicima i lijepo uređenim prostorima.

Zbilja, samo kratka šetnja po najužem centru grada otkriva cijeli niz malih, šarmantnih prostora gdje se u hladovini debelih kamenih zidova možete osvježiti hladnim napitkom ili usput nešto pojesti.

mazzgoon-zidine

Iako je Split sam po sebi krasna kulisa za uživanje u jelu i piću, samo lijepa kulisa nije dovoljna da bi mogli govoriti o dobroj gastronomskoj ponudi.

Čini mi se da se još prije koju godinu sva ponuda u gradu svodila na frigane krumpiriće, pohane lignje, pizze i ćevape. Ipak, malo pomalo, stvari se mijenjaju i pojavljuju se nova gastronomska mjesta koja nude dobru tradicionalnu hranu u modernoj interpretaciji.

Maleni restoran u Dioklecijanovoj palači 

Jedno od novih mjesta koje mi je posebno zapelo za oko je Mazzgoon food. Na više mjesta sam nailazila na ovo ime i čitala samo pozitivne komentare. Radoznalost i vječita želja za dobrim zalogajem tako me je odvela i na ovu splitsku adresu.

Mazzgoon food je smješten u samom centru Splita, u Bajmontijevoj ulici, unutar Dioklecijanove palače pored Željeznih vrata. U restoran se ulazi iz male, ali ovih ljetnih dana jako prometne ulice.

Prostor je malen, ali vrlo lijepo uređen s modernim elementima unutar zadanog povijesnog prostora.

Centralnim prostorom restorana dominira veliki drveni šank koji je zapravo “prozor” u njihovu dinamičnu i živahnu kuhinju. Koncept “otvorene kuhinje” je nešto što je voajeru u meni oduvijek bilo privlačno, odmah su me osvojili.

Iza restoranskog prostora nalazi se lijep i slikovit stražnji vrt. U vrtu, kao i u unutrašnjosti restorana puno je malih detalja koji daju poseban šarm prostoru te ga čine ugodnim mjestom za boravak.

Kako je vrijeme lijepo i sunčano, vrt je idealno mjesto za ručak. Zahvaljujući visokim zidovima kojima je prostor okružen u njemu ima dovoljno hladovine i u ljetnim mjesecima. Cijeli prostor restorana je vrlo užurban. Gosti, uglavnom stranci, izmjenjuju se kao na traci te su svi stolovi popunjeni u vrijeme ručka. S obzirom na to mislim da je u ljetnim mjesecima pametno rezervirati svoj stol.

Iako se stranci ne zadržavaju predugo u restoranu, za mene je ovaj prostor idealno mjesto za lagano i dugo uživanje u ručku u dobrom društvu.

Tradicionalna jela na moderan način

Ljetni meni restorana Mazzgoon je jednostavan, uglavnom je riječ o dobro poznatim tradicionalnim jelima koja su prezentirana na moderan način ili imaju neki mali twist koji ih čini posebnima. Izbor jela je dobar, niti prevelik niti premalen, nalaze se tu i riblja i mesna jela, kao i hladne plate, rižota i tjestenine.

Posebno bi istaknula i ponudu odležanih odrezaka od hrvatske govedine iz slobodnog uzgoja – poslastica za prave mesoljupce, rekla bih.

Mi smo se ipak odlučili za nešto klasičnija jela.

Za predjelo smo podijelili paštetu od divljeg zeca s marmeladom od grejpa i finim domaćim kruhom. Pašteta je jednostavno izvrsna, a u kombinaciji s gorkom marmeladom od grejpa zbilja se postiže izvanredan balans. Čak i najmlađa i najizbirljivija članica našeg društva (stara tri i pol godine) je uživala u njoj.

Za glavno jelo smo jeli dimljenu patku na redukciji od naranče s rimskim njokima kao prilogom. Ovo je bilo izvrsno jelo, izrazito punog okusa i sa snažnim mirisom dima. Pačje meso je bilo lijepo pečeno, jedino je korica mogla biti malo hrskavija. Bez obzira na ovu manju zamjerku ovo je jelo koje bi svakako ponovo naručila.

Jeli smo i roladu od piletine punjenu pršutom, sirom i rikulom s finim pečenim krumpirima. Ovo je lijepo jelo, klasičnih i punih okusa uz krumpir koji je bio lijepo pečen i začinjen.

mazzgoon-pasticada

Posljednje isprobano jelo je bila janjeća pašticada s krumpirovim štrudelom i pršutom.

Pašticada je bila izvrsna, umak je baršunast, podatan i pun poznatih aroma koje svaka dobra pašticada mora sadržavati. Štrudel od krumpira je zapravo njihova igra s tijestom za klasične njoke. Krumpirovo tijesto je zarolano i napunjeno pršutom, a sve zajedno vrlo dobro funkcionira.

Sve porcije su bile više nego korektne, rekla bih čak i velike, ovdje nema straha da ćete ostati gladni. Što se ponude pića tiče vinska karta je korektna, u ponudi drže isključivo domaća vina, a od toga popriličan broj vina nude i na čaše.

U ponudi imaju i deserte koji izgledaju i zvuče jednako dobro kao i ostala hrana, ali mi smo već nakon glavnog jela bili toliko siti da za desert jednostavno nije bilo mjesta.

Odličan predstavnik novog splitskog gastronomskog vala

Mazzgoon food je mjesto koje nas je više nego pozitivno iznenadilo. Navikli smo na našem moru na svakakvu ponudu jela i pića i na vrlo visoke cijene koje nikako nisu opravdane uslugom i kvalitetom.

U Mazzgoona su stvari potpuno drugačije, ovdje je sve na vrlo visokoj razini, od usluge do kvalitetne i moderne ponude te prekrasnog ambijenta. Zbilja mogu reći da je ovaj restorančić odličan predstavnik tog novog gastronomskog vala koji je zahvatio Split.  Nadam se da je ovo tek početak mnogih novih priča koje će se tek dogoditi na našoj obali.

Što se cijena tiče one su potpuno realne, posebno kad uzmemo u obzir lokaciju i godišnje doba.

Kada budete sljedeći put u Splitu i osjetite glad svakako provjerite ponudu Mazzgoona, sigurna sam da će i vas oduševiti nekim od svojih jela.

Vezani članci