Brzo gotovo: Meksička riža s piletinom i grahom

2015

Sastojci

  • ostaci pilećeg kuhanog ili pečenog mesa
  • šalica riže
  • konzerva kukuruza šećerca
  • konzerva crvenog meksičkog graha
  • glavica luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • ulje
  • sol, kajenski papar
  • žličica korijandera u prahu
  • 1 svježa crvena paprika
  • žličica slatke mljevene paprike
  • chilli ili chippotle mljevena paprika po ukusu
  • pileći temeljac ili voda
  • naribani sir (po želji)
  • mileram ili kiselo vrhnje
  • list korijandera ili peršina
14 Listopad 2015, Komentari: Comments Off on Brzo gotovo: Meksička riža s piletinom i grahom

Ovo jelo je brzo gotovo i idealno za radni tjedan. Ako izostavite piletinu, rižu možete koristiti kao prilog, a od mesa također možete upotrijebiti svinjetinu ili ljute kobasice.

Sklonija jelima koja se kuhaju duže i “po domaće”, nerijetko, kako zbog ritma života i nedostatka vremena,  tako i razloga ekonomičnosti, pribjegnem primjenjenim jelima posuđenim iz drugih kuhinja.

Takva je i današnja meksička riža s piletinom. Iako obrok sastavljen od piletine koja vam je ostala od prethodnog obroka, potpomognut gotovim sastojcima iz konzerve, kompletan je i punovrijedan obrok za radni tjedan.

meksicka-riza-s-piletinom-naslovna

Priprema:

Na ulju prepržite nasjeckani luk da postane slatkast, pa dodajte na kockice ili rezance narezane, meso i papriku. Pržite kraće vrijeme, a zatim dodajte i lagano opranu i ocijeđenu rižu, pa prepržite i nju.

Posolite i popaprite, dodajte mljevene paprike slatke i ljute po ukusu pa zalijte temeljcem u omjeru 1:2,5 u odnosu na količinu riže. Promiješajte i nakon što zakuha, kuhajte na slaboj vatri, polupokriveno, bez miješanja, dok sva tekućina ispari, a riža se skuha al dente.

Jelo možete servirati i sad, uz dodatak, po želji, milerama ili kiselog vrhnja i posuto lišćem korijandera ili peršina, a želite li ga dodatno obogatiti, možete pred kraj kuhanja umiješati i naribani topljivi sir ili ga naribati po jelu, pa staviti kratko u pećnicu da se zapeče.

Vezani članci