2013

Sastojci

  • ostaci mesa
  • tikvica
  • mrkva
  • crveni luk
  • par šnita pancete
  • začini
  • bijelo vino
4 Rujan 2013, Komentari: Comments Off on Mesna rolada od ostataka hrane

Nešto što bi možda istrunulo u frižideru, u par minuta možete pretvoriti u kreativno i atraktivno predjelo.

Jedna od, ako ne i najvažnija lekcija koju sam naučila od oca vrteći mu se pod nogama u kuhinji cijeli život, jest racionalno kuhanje.

Oduvijek me fascinirala činjenica da kod njega nikada nije bilo ostataka, odnosno da je od svega mogao osmisliti i improvizirati nešto apsolutno jestivo i pritom nahraniti koliko god ljudi se našlo u blizini.

mesna_rolada

Mesna rolada nastala je, naravno slučajno, jer su se na istom mjestu našli komadić svinjetine, malo teletine i nešto povrća, a svjesno i namjerno sam posegla samo za pancetom, čisto onako za svoj gušt.

U recepturi zato namjerno nema mjernih jedinica jer ćete količine, kao i začine, prilagoditi sebi i svojim preferencijama (odnosno ostacima).

Priprema:

Na malo svinjske masti ili maslinovog ulja ‘zažutite’ kapulu. Dodajte joj narezanu mrkvu i meso. Podlijte sa malo bijelog vina i/ili vode te dinstajte na laganoj vatri 15-ak minuta dok se tekućina ne reducira.

Na aluminijsku foliju posložite par šnita pancete i preko nje tikvicu naribanu na listiće (po dužini). Po sredini tikvice posložite meso s mrkvom, zatvorite ga tikvicom s obje strane i zarolajte sve zajedno (pazeći da folija ostane samo s vanjske strane).

Prebacite roladu u prethodno zagrijanu pećnicu, te pecite 15-ak min na 180 stupnjeva.

U slast!

Vezani članci