Mesne okruglice s roštilja i umak od avokada

2014

Sastojci

  • 850 g mljevene junetine
  • 150 g slanine
  • 180 g crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 žlica sjeckanog svježeg peršina ili vlasca
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1/2 žličice soli (ili prema ukusu)
  • ZA UMAK:
  • 2 zrela avokada
  • 1/2 manjeg crvenog luka
  • 1 jalapeno papričica
  • sok 1 limete
  • 3 žlice sjeckanog svježeg korijandera
  • sol i papar
20 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Mesne okruglice s roštilja i umak od avokada

Ako vam se u posljednje vrijeme na rešetki roštilja vrte iste stvari kojih ste se već pomalo zasitili, predlažemo da isprobate 'okrenuti' mesne okruglice uz koje poslužite pikantan i osvježavajući umak od avokada.

Mljeveno meso volimo u raznim oblicima. Na roštilju ga pripremamo u obliku ćevapa ili pljeskavica dok ga oblikovanog u mesne okruglice ubacujemo u razne umake ili pržimo na tavi kao faširance.

U ovom receptu smo smjesi za mesne okruglice dodali malo slanine za ekstra ‘šmek’, nanizali ih na drvene ražnjiće i spekli ih na roštilju. Ako vam je ponestalo inspiracije što poslužiti uz meso s roštilja, onda vam dajemo prijedlog da isprobate pikantni umak od avokada.

Za razliku od guacamole umaka, zreli avokado nije pasiran već nasjeckan što nimalo nije umanjilo glatku teksturu ovog umaka koji savršeno nadopunjuje mesne okruglice s roštilja.

mesne-okruglice-rostilj-detalj

Priprema:

Zreli avokado očistite (uklonite košticu i ogulite koru) i narežite na što sitnije kockice. Luk sitno nasjeckajte, a umjesto crvenog luka možete koristiti ljubičasti ili čak mladi luk. Jalapeno ili neku drugu ljutu papričicu očistite od koštica i sitno nasjeckajte.

Pomiješajte sastojke pa dodajte svježe cijeđeni sok limete, korijander te začinite solju i paprom prema ukusu. Stavite u frižider da se hladi pa pripremite mesne okruglice.

U većoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu sa sitno sjeckanom slaninom, naribanim lukom, protisnutim češnjakom, jajima, svježe sjeckanim peršinom (ili vlascem) te paprom i solju. Smjesu miješajte rukama dok se svi sastojci nisu dobro proželi i dok smjesa nije kompaktna (ne raspada se).

Oblikujte 12 mesnih okruglica i nanižite ih na ražnjiće po izboru (drvene, metalne). Između okruglica možete dodati povrće po izboru poput tikvica, luka ili paprike. Premažite ih s malo maslinova ulja i pospite solju po ukusu.

Pecite ih na roštilju dok ne poprime smeđu boju sa svih strana, ukupno oko 8 minuta, ovisno o jačini vatre. Poslužite sa avokado umakom.

Vezani članci