Razbili smo mit o 'skupljanju' slanine

2014
24 Siječanj 2014, Komentari: 3

Kažu da postoji način kako pripremiti savršenu slaninu, bez da se ona nepotrebno stisne, odnosno da bude jednako velika i sočna, kao i prije termičke obrade. Odlučili smo to vjerovanje staviti na test!

Stavite li slaninu pod hladnu vodu prije pečenja, smanjit ćete njezino ‘skupljanje’ i smanjivanje tijekom pečenja za čak 50%!

Tako otprilike glasi popularni mit s brojnih web stranica, poput Lifehackera.

Obzirom da nam je na prvu ovaj podatak ‘zamirisao’, htjeli smo ga provjeriti i u praksi. Tim više što je slanina trenutni hit u zemljama Zapada, posebice SAD-a, gdje često ističu da su ‘kraljevi špeka’. Pripremajući članke poput Kako pripremiti bacon strips i Deset stvari koje niste znali o slanini, često bi naišli i na ovu informaciju.

Ono što slijedi je znanstveni eksperiment u kojem smo, radi mogućnosti usporedbe rezultata, koristili kontrolnu skupinu slanine.

Predradnje su ključne u svakom (znanstvenom) eksperimentu, a ovdje uključuju paljenje i zagrijavanje pećnice na 200°C i stavljanje komada slanine u zamrzivač na 15 minuta što će nam uvelike olakšati rezanje. Oštrenje noža također nije naodmet.

Slaninu smo narezali na trake (prilično) jednake debljine od 3 mm. Kako bismo znali jesu li se trake slanine skupile ili ne, prethodno smo ih izmjerili jedinim mjernim pomagalom kojeg smo imali pri ruci. Metar je pokazao vrijednost od 20 cm.

Svaku traku slanine (njih ukupno tri) isprali smo pod mlazom hladne vode, a potom višak vode ‘odstranili’ pomoću papirnatog ručnika.

Pekač smo obložili aluminijskom folijom i papirom za pečenje – manje nereda znači manje čišćenja i više uživanja u hrani! Tri trake slanine s lijeve strane pekača su ‘normalne’ dok su tri komada slanine na desnoj strani pekača oni komadi koje smo isprali pod vodom.

Slanina se pekla oko 15 minuta na 200°C. Naravno, vrijeme pečenja slanine ovisi o debljini na koju su trake narezane te o tome volite ih slabije ili jače pečene.

mit-slanina-07

Rezultat:

Moramo priznati da smo bili podjednako razočarani i oduševljeni rezultatom eksperimenta. Naime, nije bilo razlike u veličini traka od slanine s lijeve i desne strane – bile su gotovo identične veličine od oko 15 cm. Dakle, teza da se slanina manje skuplja ako se prethodno ispere u vodi nije točna!

mit-slanina-08

U isto vrijeme nas je oduševila hrskavost i izgled ravnomjerno pečene slanine te na kraju i mast koju je slanina pustila tijekom pečenja, a koju smo sačuvali u teglici i ohladili za daljnje (gurmansko) korištenje.

Vezani članci