Mljeveno meso na postelji od aromatizirane palente

2014

Sastojci

  • Za palentu:
  • 160 g palente
  • 3 režnja češnjaka
  • 50 g parmezana
  • 6 dcl vode
  • svježi peršin (puna šaka)
  • žličica soli
  • Za mesni umak:
  • 250g mljevenog mesa (svinjetine)
  • 35 g mladog luka
  • 400-500 ml pasirane rajčice
  • 100 g dimljenog sira
  • začini (sol, čili, sušeni vrganj, crvena paprika)
13 Siječanj 2014, Komentari: 3

Palenta ili žganci su neiskorištena namirnica koja se najčešće priprema na najbrži i najmanje maštovit način. Ovim receptom dajte palenti svježu dimenziju i novu priliku.

Za mene je palenta, ili žganci po domaći, uvijek predstavljala jelo koje će me zasititi, ali u kojem neću pretjerano uživati. Nužno zlo bakine kuhinje.

U najbržem obliku pripreme žganaca, gdje se samo skuhaju i posluže, većina kuhara se boji ubaciti malo začina i tako palentu iz priloga bez okusa transformirati u nešto puno više. Iznenadili bi se što žličica soli prilikom kuhanja može učiniti i za najobičniju palentu.

Zbog svega navedenog danas vam predstavljam jednu prigorsku varijaciju meni dragog recepta s aromatiziranom hrskavom palentom, mljevenim mesom i dimljenim sirom.

Priprema:

Tri režnja češnjaka usitnite i lagano ih prepržite do zlatne boje na žlici ulja. Kada je češnjak gotov prelijte ga s 6 dcl vode i dodajte žličicu soli. Pustite vodu da zakipi i tada dodajte 160 g palente. Stalnim miješanjem pričekajte par minuta da se palenta zgusne te je odložite sa strane.

Odmah nakon odlaganja u palentu stavite 50 g sitno naribanog parmezana i punu šaku sitno nasjeckanog peršina. Dobro sve promiješajte i izlijte palentu na masni papir za pečenje u protvan dimenzija 21×25 cm.

Ostavite je par minuta vani da prestane isparavati, a zatim palentu stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stvrdne. Dok se palenta hladi možete lagano krenuti s pripremom mljevenog mesa.

Nasjeckajte mladi luk, ili obični ako nemate mladi, na sitne trakice i lagano ga prepržite na žlici ulja. Na pola prženja, taman kada luk počne biti mekan, dodajte 260 g mljevene svinjetine te je nastavite dinstati ‘na suho’ dok ne promjeni boju.

Zatim dodajte 400 ml pasirane rajčice, 2 žličice soli, 0,5-1 žličice čilija (ovisno koliko začinjeno jelo želite imati), 2 žličice suših vrganja za poseban ‘štih’ jelu i 3 žličice crvene paprike.

Kad radim s mljevenim mesom, uvijek volim dodati malo origana i mljevenog kima, ali to ostavljam vama na odabir.

Ovisno o proizvođaču pasirane rajčice možda ćete trebati dodati i žličicu šećera ako je rajčica jako kisela i dodatno zaliti s malo vode ili dodati još pasirane rajčice ako je ista previše vodenasta i brzo ispari.

Na srednjoj vatri kuhajte sve oko 40 minuta i ostavite sa strane desetak minuta kada je gotovo kako bi se umak zgusnuo.

Palenta bi trebala biti dovoljno čvrsta sada pa je izvadite van na radnu površinu i podijelite s nožem na 4 jednaka pravokutnika.

Stavite palentu na novi papir za pečenje i pecite je na 200 stupnjeva 10-15 minuta s jedne strane, zatim je izvadite okrenite i još je toliko pecite i s druge strane. Kada dobije lijepu zlatnu boju i bude hrskava (puca) na dodir znate da je spremna.

Na palentu stavite mljeveno meso s umakom, a preko svega naribani dimljeni sir. Da bi završili jelo stavite sve još jednom u pećnicu na 10 minuta i 220 stupnjeva, dovoljno da se sir rastopi.

Jelo poslužite odmah dok je palenta još hrskava izvana, a tekuća u sredini, a meso i sir se još tope u ustima.

Vezani članci