Motivirajte zaposlenike pohvalama i - pizzom!

2016
7 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Motivirajte zaposlenike pohvalama i – pizzom!

Bonus na plaću, pohvala ili pizza - što mislite da najviše motivira radnike? Istraživanje je pokazalo kako novac ipak nije to što pokreće ljude.

Dan Ariely, profesor psihologije i bihevioralne ekonomije, proveo je malo i zanimljivo istraživanje u Intelovoj tvornici u Izraelu, prenosi New York Magazine.

Radnici su na početku radnog tjedna dobili e-mail s obavijesti kako ih svakog dana, ako odrade posao, očekuje nagrada. Trebali su spojiti određen broj računalnih čipova dnevno, tako da je rezultate bilo lako pratiti.

Jednoj skupini ponuđen je novčani bonus, drugoj pohvala od šefa, a trećoj – kupon za besplatnu pizzu! Kontrolna skupina su bili radnici koji nisu dobili obavijest.

Novcem možeš kupiti pizzu, ali ne i sreću

Radnici koji su za nagradu odabrali novac, posao su odradili najlošije. Na Intelovo iznenađenje, nakon prvog dana produktivnost im je narasla za svega 4.9%, dok su već drugog dana napravili stvari znatno lošije od kontrolne skupine.

Pitate se kako je to moguće? 30 dolara bonusa se čini kao bolji motivator u usporedbi s pizzom i pohvalom šefa, no stvar je vrlo jednostavna – novac ćete potrošiti, ali osjećaj gratifikacije da netko cijeni vas i vaš rad ono je što ostaje.

Dajte ljudima što žele – pohvale i pizzu!

Pizza se prvog dana ovog istraživanja pokazala kao najbolji motivator. Onima koji su je odabrali kao nagradu, produktivnost se povećala za 6.7%.

Skupina radnika koja se odlučila za dobivanje riječi hvale od svog šefa, bila je produktivnija za 6.6%.

Iako je produktivnost i u tim skupinama do kraja tjedna padala, još uvijek su radili bolje od radnika koji nisu imali nikakav dodatan poticaj.

Nakon tjedan dana, Arielyjevo istraživanje je zaključilo – pohvale od strane šefa su top motivator radnicima! Pizza je završila druga, dok se novac pokazao najlošijim motivatorom.

Arielyjeva prvotna ideja je bila dostaviti pizzu kući svakome tko ispuni zadani cilj. Smatrao je kako bi time radnici bili nagrađeni za dobar rad, a ujedno heroji u očima svojih obitelji. Složit ćemo se s njim, u tom bi slučaju pizza bila uvjerljivo na prvom mjestu ovog istraživanja.

Na kraju dana, ne možete imati sve. Stoga predlažemo da odaberete – pizzu.

Vezani članci