Mundoaka: Street food koji ćete (jako) voljeti

2015
21 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Mundoaka: Street food koji ćete (jako) voljeti

Teško je povjerovati da jedan restoran može steći kultni status u svega godinu i pol dana. Znatiželjni i gladni, provjerili smo što sve nudi Mundoaka i opravdava li glas koji ga bije.

Posljednjih nekoliko godina zagrebačka gastro scena se polagano počela buditi iz svog zimskog sna. Malim koracima je postajala zanimljivija i dinamičnija. U centru grada se počeo pojavljivati sve veći broj zanimljivih restorančića sa šarolikom i maštovitom ponudom.

volim-meso-mundoaka-01

Mundoaka se nalazi u centru grada, samo par koraka od trga bana Jelačića.

Perjanica tih promjena je svakako Mundoaka, restoran koji je otvoren prije nekih godinu dana i već je dostigao kultni status. Smješten u samom centru grada, svega par koraka od glavnog gradskog trga, na vrhu Petrinjske ulice. Već po otvaranju postao je tema svih razgovora zaljubljenika u dobar zalogaj.

Iskušan savjet – rezervirajte svoje mjesto za ručak!

Koliko je ovo mjesto popularno govori i činjenica da ni radnim danom u poslijepodnevnim satima ovdje nećete na blef uhvatiti stol, ako ste baš zapeli otići u Mundoaku, moj savjet je – rezervirajte.

Naravno, nije lako pisati osvrt za mjesto koje bije takav glas, zbog dobre reputacije očekivanja postaju nebeski visoka. Ipak, nastojala sam biti potpuno objektivna prilikom ovog posjeta te opisati hranu, ugođaj i uslugu potpuno pošteno.

Po dolasku u Mundoaku, dočekali su nas dobro raspoloženi ljudi. Došle smo dovoljno rano, prije prve večernje gužve, pa je sve bilo nekako ležernije, ali ne i neprofesionalno. Dobile smo stol na terasi, što nas je posebno razveselilo, ipak je proljeće i šteta bi bila ne uživati na otvorenom.

Terasa je mala i ugodna, idealna za kasni ručak za ovako lijepih proljetnih dana. Terasa, kao i ostatak restorana nije pretenciozan, prostor je uređen u suvremenom industrijskom, rekla bih trendovskom, stilu. Iako malen, izrazito je šarmantan.

“Street food” u Mundoaki nije ono što mislite

No ono čime je je Mundoaka stekla svoju popularnost nije uređenje prostora već hrana. Iako u svom nazivu restoran nosi epitet “street food”, nemojte se zavaravati, ovo nije mjesto na kojem ćete dobiti hrenovku u kruhu ili bilo koju varijaciju ulične hrane kakvu smo u Zagrebu do sada poznavali.

Ovo je mjesto s potpuno drugačijim konceptom, njihova je filozofija ponuditi gostima kvalitetne, po mogućnosti lokalne namirnice, kvalitetno pripremljene i to sve po pristupačnim cijenama. Tu svoju filozofiju nam poručuju i natpisom pored ulaza u restoran koji kaže: “Our definition of street food: High quality ingredients prepared and presented with total freedom and love.”

Izvrstan jelovnik prilagođen sezoni

Kako ne bi sve samo ostalo na riječima i lijepom ambijentu primile smo se i „teškoga“ posla: proučavanje menija i degustiranje jela. Mundoaka nema fiksni meni već se on često mijenja, pa se, uz neka stalna jela, na njemu uvijek mogu pronaći noviteti sa sezonskim namirnicama.

Mi smo, za početak, odlučile isprobati parfe od jetre na briocheu sa džemom od rajčica i creme fraicheom. Kombinacija parfea od jetre sa slatkastim briocheom, salatom i umacima za nas je bila pun pogodak. U ovoj pašteti se lijepo izmjenjuju gorkaste, slatke i slane arome te sve skladno funkcionira kao cjelina.

Isprobale smo i Mundoaka salatu s biftekom i jajem. Ovo je također vrlo ukusno jelo, konkretnog okusa, dobro začinjeno, a u salati se svakako ističe sočno meso. U svakom slučaju, ovo nije salata za one na dijetama, ova salata je jelo za sebe.

Probale smo i glazirana svinjska rebarca za koja bi mogla reći da su bila hit dana. Lijepo su glazirana, ljepljiva, sočna i ukusna. Uz njih je poslužena i krumpir salata začinjena jogurtom što je čini osvježavajućom te se odlično sljubljuje s rebarcima.

Morale smo probati i jedno riblje jelo, a file lososa s jasmin rižom se činio kao pravi izbor. Suvišno je reći da je losos bio savršeno pečen, a spoj jasmin riže i slatko-ljutog umaka, te mahuna s gomashiom i pečene cikle čine jedno divno jelo.

Također, na stolu smo cijelo vrijeme imale punu košaricu kruha, domaćeg, od kiselog tijesta, koji je izvrstan i čovjek bi se mogao zaletjeti pa se samo tog kruha najesti. Ipak, porcije u Mundoaki su poprilično velike i kruh vam gotovo i nije potreban.

Deserti impresioniraju izgledom, ali ne i okusom

Kako ne bi sve ostalo samo na slanom, isprobale smo i po koji kolač. Teško smo se odlučile za samo jedan, a izbor je pao na njihovu slavnu tortu od maka s kremom od kokosa i arancina, zvanu “Merry Poppins”, čokoladnu dekadentnu tortu s narančom nazvanu “Čokoladni snob” i jedan Mundo macaroon s jagodama i pistacijama.

Iako su svi kolači predivno izgledali moram priznati da nas je slatki postav najmanje impresionirao.

Macaroon nam se uopće nije svidio, a i “Merry Poppins” nas je ostavila ravnodušnima. “Čokoladni snob” nam se svima svidio, čokolada je ipak čokolada.

Mundoaka je mjesto koje se isplati posjetiti

I na kraju se postavlja pitanje, jesu li u Mundoaki uspjeli svoju filozofiju s početka priče pretočiti u djelo?Što se nas tiče, apsolutno jesu.

Hrana u ovom restoranu je jednostavno rečeno fenomenalna. Pripremljena je od kvalitetnih namirnica, svako jelo je promišljeno i do detalja isplanirano, a porcije su zbilja velike. Kad sve to zbrojim i oduzmem mogu reći da su i cijene sasvim fer.

Mundoaka je definitivno mjesto koje se isplati posjetiti.

Nije na odmet i pripomenuti da Mundoaka nudi tri vrste španjolskog piva Balate što će sigurno razveseliti pivoljupce. Nažalost, mi nismo isprobale ni jedno, ipak treba nešto ostaviti i za sljedeći put.

Vezani članci