Musaka iz 'dišpeta': Meso i tikvice

2013

Sastojci

  • cca 1kg mljevenog mesa (po izboru)
  • 3-4 velike tikvice
  • 1 kapula (crveni luk)
  • par malih rajčica
  • žličica koncentrata rajčice
  • začini (sol, papar, crvena paprika, origano, majčina dušica)
  • 1/2dl bijelog vina
  • 4 jaja
  • 2dl vrhnja za kuhanje
  • 20dkg sira
18 Siječanj 2013, Komentari: 3

Ne volim kompliciranje, kuhanje mi je igra, a kulinarska pravila su tu da se prekrše na najukusniji mogući način!

Priznat ću vam nešto; oduvijek sam bila dišpetoža (op.a. dalmatinski originalni termin hrvatske riječi inatljiva). Čitajući ovo, majka vjerojatno trlja ruke uz svima dobro poznati uzvik ‘A-ha, lijepo sam ti ja cijeli život govorila!’.

No da, dišpetoža, naročito kad se radi o nečemu što volim i gdje sam uvjerena da se ono što radim, radi najbolje upravo onako kako sam ja rekla. Mogli bi reći da volim kršiti pravila i zaista, volim, a naročito u kuhinji, a tomu je razlog zapravo vrlo jednostavan: ne volim kompliciranje nikakvog tipa.

Da, musaka se inače radi s krumpirima (ali tikvicama je još uvijek, recimo sezona i ne moram ih guliti), da (tata), svakako sam tikvice mogla prethodno blanširati i pustiti ih da puste vodu. Međutim, u procesu kreiranja jela, čak i ako se dogode eventualni propusti ili nešto pođe krivo, postoji cijeli dijapazon mogućih ideja kako stvari popraviti i učiniti ih funkcionalnima.

Stoga svaki recept koji ćete ovdje pročitati, osim što je prošao prvi test zadovoljavanja najvažnijeg kriterija za objavu (okus/ukus), u objavu ide sa svim detaljima i savjetima, te korekcijama i napomenama, ukoliko za istima postoji potreba.

Možda će netko okrenuti očima i reći neka se ostavim ćorava posla, međutim takvima ću poručiti isto ono što uvijek ističem: ja se u kuhinji samo igram. I beskrajno uživam u tome. Poigrajmo se danas zato s tikvicama i mljevenim mesom.

zelena_musaka

Priprema:

Na malo masti ili maslinovog ulja prodinstajte nasjeckanu kapulu (crveni luk) i rajčice. Dodajte meso, začinite, kratko prodinstajte na jakoj vatri, podlijte vinom, dodajte koncentrat rajčice i malo vode, te ostavite da se krčka 10-ak minuta dok se tekućina ne reducira.

Za to vrijeme pripremite ‘preljev’ od jaja i vrhnja koristeći ‘metlicu’ ili mikser (ne zaboravite posoliti, a po želji u preljev dodajte i dio naribanog sira).

U namašten lim posložite šnite tikvica, dodajte nadjev od mesa, prekrijte novim redom tikvica, ravnomjerno zalijte preljevom (pomozite si kuhačom ili špatulom), te prekrijte naribanim sirom (ili šnitama sira, kako vam je lakše).

Savjeti:
1. Obzirom da u ovom receptu koristimo sirove tikvice koje u procesu termičke obrade ispuštaju zavidne količine tekućine, svakako imajte na umu da zelena_musaka_tikvice reducirate na minimum. Odnosno jednostavnije, izdinstajte meso i rajčice dok ne postanu skoro potpuno suhi. U protivnom ćete dobiti jušnu musaku.

2. Rupe između posloženih tikvica možete popuniti naribanom tikvicom. To će zadržati nadjev na svom mjestu, a i kasnije će vam biti lakše (i urednije) rezati musaku.

Vezani članci